Aquest divendres, 9 de febrer, els treballadors de Renfe i Adif estan cridats a la vaga. Això ha suposat incidències als trens de Rodalies. De moment, però, els serveis mínims s’estan complint segons el previst i el seguiment ha estat del 3,07 % segons Renfe. Ara bé, Rodalies Catalunya ha informat que, a causa d’una incidència tècnica al cercador web i app, no es poden consultar els horaris. Per això es recomana fer-ho a les estacions i als panells dels trens.

La situació, però, ha estat força tranquil·la en punts com a l’estació de Sants. Malgrat que molts viatgers no han pogut agafar el tren previst i han hagut d’esperar a les andanes, expliquen que han trobat menys gent que qualsevol dia laborable.

També hi ha hagut anul·lacions de trens AVE i de Mitja Distància, però alguns dels afectats han comentat a betevé que han pogut trobar alternatives per arribar a la seva destinació.

Seguiment d’un 3,07 %, segons Renfe

El servei de trens a Rodalies de Catalunya ha estat el 66 % en hora punta , en les franges de 6 a 9.30 h i de 17.30 a 20.30 h. La resta de la jornada han estat de 33 %. Per als trens de mitjana distància, els serveis essencials han estat del 65 %; per a l’AVE i els de llarga distància, del 73 %, i per al transport de mercaderies, del 25 %.

Pel que fa al seguiment de la vaga, Renfe ha emès un comunicat explicant que s’han sumat a l’aturada 217 treballadors: un 3,07 % dels que estaven cridats a la vaga. En canvi, el sindicat SCF ha explicat que el seguiment de la vaga al col·lectiu de controladors s’ha enfilat fins al 80 % entre els que no havien estat decretats com a serveis mínims (un 10 % de la plantilla).

Per la seva banda, CCOO ha assegurat que el seguiment que li consta al sindicat ha estat del 33 % fora dels serveis mínims, i que durant el dia han circulat tres de cada 10 trens (també fora dels serveis mínims). A les hores punta, però, han circulat el 75 % dels trens, tal com s’havia decretat.

Què demanen els treballadors?

El sindicat CCOO ha convocat l’aturada per defensar la instauració de la jornada laboral de 35 hores setmanals de manera immediata i retroactiva.

Per als viatgers de llarga i mitjana distància que hagin d’agafar trens que no estan inclosos en els serveis mínims, Renfe ha establert que sempre que sigui possible se’ls oferirà viatjar en un altre tren en l’horari més proper al dels bitllets que tenien comprats o se’ls permetrà anul·lar o canviar per una altra data el bitllet sense cap cost.