La Guàrdia Urbana va interposar durant el 2023 16.000 denúncies amb multa a patinets elèctrics a Barcelona, una xifra que suposa una reducció del 25 % respecte a l’any anterior, el 2022. Segons ha explicat l’intendent Jordi Oliveras, la majoria de les infraccions van estar relacionades amb conductes de risc com circular per zones prohibides —com la vorera conduir amb auriculars o saltar-se semàfors en vermell.

Més coneixement de la normativa

Oliveras creu que la disminució de les infraccions respon a que els conductors coneixen més la normativa. “Considerem que s’ha fet la mateixa pressió a escala policial i hem denunciat menys”. Per tant, creu que “s’entén més la norma i es compleix més que el 2022”.

Pel que fa a les dades concretes, es van interposar gairebé 5.000 denúncies per circular amb el patinet per zones prohibides, més de 3.600 per saltar-se semàfors, més de 2.000 per anar amb auriculars i més de 2.300 per anar dues persones a sobre del vehicle. A banda, també s’han interposat sancions per altres motius com ara estacionar malament o no complir els requisits de seguretat.

20 víctimes mortals el 2023 a Barcelona

L’any 2023 es va tancar amb 20 víctimes mortals en accidents de trànsit a Barcelona. I d’aquestes dues van ser conductors de patinets. Des del gener i fins al juny, 6.600 vehicles es van veure implicats en sinistres viaris, dels quals 375 van ser de mobilitat personal. El 2022, la xifra va ser de 399. En relació amb els accidents amb patinets implicats, nou conductors de patinets van patir ferides greus, així com també tres vianants.

Campanya de la Guàrdia Urbana

Les dades s’han fet públiques coincidint amb una campanya de control a aquests vehicles que està fent la Guàrdia Urbana. L’any 2023 se’n van fer 11 al llarg de l’any, una més que el 2022, que en van ser 10. L’objectiu és garantir la seguretat viària, localitzar les conductes de risc i disminuir la sinistralitat.