Des del 1993, han nascut al Zoo de Barcelona 1.500 exemplars de ferreret, un gripau de Mallorca en perill d’extinció que es cria en captivitat al recinte de la Ciutadella per reintroduir-lo després al seu hàbitat natural. Un projecte d’èxit que ara creix gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, per criar espècies de rèptils i amfibis amenaçades de les illes Balears.
Fins ara, 57 ferrerets nascuts a Barcelona s’han reintroduït amb èxit a la serra de Tramuntana (Mallorca). És un pas clau en el projecte de conservació de l’espècie, que es va arribar a considerar extingida el 1977. El 1980 se’n va trobar un exemplar viu a Mallorca i, partir d’aquí, projectes de cria en captivitat com el del Zoo estan ajudant molt per fer possible que sobrevisqui en el medi natural.
El zoo criarà un altre gripau balear, el calàpet
Una de les espècies que es criaran al Zoo a partir del 2022 és el calàpet (“Bufotes balearicus”), un gripau en perill d’extinció a Eivissa, que es reintroduirà a l’illa. La conselleria balear també ha demanat al Zoo arrencar un pla de conservació de l’espinós (“Gasterosteus gymnurus”) i la sargantana de les Pitiüses (“Podarcis pityusensis”), que inclourà un estudi genòmic d’ambdues espècies. L’espinós és un petit peix autòcton catalogat com a vulnerable i en seriós perill de desaparèixer de s’Albufera de Mallorca, única localitat natural coneguda. La sargantana de les Pitiüses és una espècie endèmica que es troba distribuïda per Eivissa, Formentera i els illots perifèrics.
Són, doncs, espècies que tindran un futur més esperançador gràcies a aquest projecte de col·laboració. En una visita al centre, la tercera tinenta d’alcalde i presidenta del Patronat de la Fundació Barcelona Zoo, Laia Bonet, ha explicat que aquests projectes i aliances són “els que donen sentit i expliquen el nou model de Zoo”. I ha afegit: “Tenim l’obligació de fer del Zoo de Barcelona un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània”.