sortida de sol barcelona 14 octubre 2021
El sol surt cada dia més al sud. Albada des de l'Observatori Fabra aquest 14 d'octubre. Foto: Alfons Puertas

Els dies s’han escurçat notablement i la quantitat de llum que ens arriba es nota que és radicalment diferent de la que teníem fa relativament poques setmanes.

Tot i que la temperatura encara no és hivernal, el cert és que mirant el cel a primera hora del dia o a mitja tarda, la sensació és que l’hivern truca a la porta, si més no pel que fa a la llum que ens arriba.

Igual que al febrer

Aquests dies tenim al voltant d’ 11 hores de sol a Barcelona, la mateixa xifra que un dia de finals de febrer, per bé que amb una sortida i posta de sol que tenen horaris sensiblement diferents.

És probable que molta gent tingui la falsa sensació que encara és finals d’estiu. D’una banda, perquè la temperatura encara supera sistemàticament els 20 ºC al migdia (arrossegant la inèrcia d’un estiu que s’allarga cada vegada més) i, de l’altra, perquè la posta de sol encara és passades les 19 hores.

Evolució anual de les hores de sol (blau) i nit (negre) per a Barcelona. Font: timeanddate

El canvi d’hora acabarà amb aquesta falsa sensació

El cert, però, és que tenim les mateixes hores de llum i amb el mateix angle d’elevació del sol respecte de l’horitzó (40 º aquests dies) que un dia hivernal. De fet, la sortida de sol es dona aquests dies després de les 8 h, com qualsevol dia de desembre o gener.

En una societat com la nostra, acostumada a la vida durant les tardes i vespres, aquesta falsa sensació que encara no tenim llum d’hivern s’acabarà de cop a finals d’octubre amb el canvi horari.

El dia 31 d’octubre el sol es pondrà abans de les 18 hores i, aleshores sí, tothom tindrà clar que haurà arribat l’hivern, si més no pel que fa a la lluminositat diària.

I encara hem de perdre dues hores més de sol

Els dies perden ara mateix al voltant de dos minuts i mig de sol cada dia. Des d’avui fins a finals de mes, prop de tres quarts d’hora de sol perduts, tot i que amb el canvi horari la posta de sol haurà perdut gairebé hora i mitja en només dues setmanes.

Ens encaminarem així cap al solstici d’hivern, el dia del canvi d’estació, que és el dia amb menys hores de sol de tot l’any, amb un total de 9 hores i 10 minuts, dues hores menys que avui i sis menys que per un ja llunyà solstici d’estiu.

A les postes de sol els quedarà poc marge de reculada durant el mes de novembre. A principis de desembre el sol marxarà a les 17.21 hores i, quan menys ens ho pensem, començarem a comptar el pas de puça de Santa Llúcia, que marcarà un punt d’inflexió.

Queden dues setmanes de falsa llum de finals d’estiu. Gaudim-ne abans no arribi la “foscor” hivernal.