pisos

És evident i sobren les paraules per explicar com de greu és l’emergència climàtica que vivim arreu del planeta però, en especial, a casa nostra. Sequeres cada vegada més intenses, una temperatura mitjana camí de batre rècords mes rere mes, tant en l’àmbit planetari, europeu, de país com a Barcelona, junt amb períodes constantment més càlids —fora dels mesos estivals— més freqüents i més persistents, aquestes són només algunes de les conseqüències que ja notem del canvi climàtic i, que, malauradament ja ens hem acostumat a viure.

I és que el titular és ras i curt: el 2022 va ser l’any més càlid mai registrat a part d’Europa, també a finals del 2022 es va confirmar que l’Observatori Fabra havia viscut l’any més càlid i més sec registrat fins ara i, l’any passat, l’any 2023, segons va corroborar el Servei Meteorològic de Catalunya, va ser el segon any més càlid al conjunt de Catalunya.

Tan és així que, a les portes de l’estiu d’aquest 2024 i, després d’una primavera dolça, força suau i humida, no trigarà a instal·lar-se la calor als carrers, en especial de Barcelona, però aviat també s’escolarà a dins de les cases, un malson a l’hora de dormir. De ben segur que ens tornarem a preguntar, quan s’intensifiqui la calor, com és que al vestíbul o al portal del bloc de pisos on visc s’hi està tan fresc, s’hi està tan bé?

No negarem pas, sobretot amb l’augment de la temperatura nocturna i les nits tropicals, que tant de bo poguéssim baixar el matalàs al vestíbul. Però, realment, què hi passa o què podem intuir que passa a l’entrada dels blocs de pisos, on estan les bústies?

pisos Barcelona temperatura portals refugi climatic
Les nits tropicals (la temperatura no baixa dels 20 ºC) s’han multiplicat en les darreres dècades
Les nits tropicals (la temperatura no baixa dels 20 ºC) s’han multiplicat en les darreres dècades

La temperatura varia gairebé 8 graus en pocs metres

Per intentar treure’n l’entrellat, durant un període de temps, això sí, força curt, només de cinc dies, amb l’ajuda de @CarmelMeteo vam fer l’experiment de mesurar la temperatura a l’exterior i a dins del vestíbul.

Vam extreure les dades de temperatura del 15 al 19 d’abril, en diferents moments del dia. Així doncs, mentre al carrer l’ambient era fresc, per exemple, el vespre del 15 d’abril, en canvi, a dins del vestíbul, la sensació era de més suavitat, amb més de quatre graus de diferència. Amb la baixada del mercuri a l’exterior, el matí del 17 d’abril, la resposta tèrmica del portal també va ser coherent i va anar decaient la temperatura, però a un ritme molt més lent que al carrer, pel que la sensació de confort a dins del portal era millor que a l’exterior. Vam observar una diferència de temperatura de gairebé vuit graus en pocs metres.

Un resultat extraordinari, però gens sorprenent, ja que ens esperàvem que passés això. Imaginem-nos a l’estiu! Però, quin misteri amaguen els vestíbuls?

Misteri resolt en els canvis en la temperatura: l’efecte xemeneia

Primerament, un dels punts clau és que, molts vestíbuls solen ser espais força ombrívols (llocs on acostuma a haver-hi ombra). El fet que, la seva ubicació sigui a la planta baixa dels edificis fa que, moltes vegades, hi hagi voladissos per poder-se aixoplugar de la pluja, que també impedeixen que la radiació solar hi pugui incidir d’una manera més directe, pel que conseqüentment, també contribueix en el refredament del vestíbul. Cal afegir que, a la vora d’aquests espais sol ser habitual trobar-hi arbres que, sobretot a l’estiu, ajuden a regular la temperatura.

De factors, que ajuden i contribueixen al confort d’aquest entorn, n’hi ha moltíssims, però un de ben curiós és la decoració, en concret, en l’ús de rajoles i marbres. Per últim i més important, és l’efecte xemeneia que provoca el forat de l’escala. L’aire més càlid (menys dens) és més lleuger i s’escapa pel forat de l’escala, enfilant-se fins al capdamunt del bloc. Així, l’aire fresc que entra per la porta principal del bloc desplaça i mou l’aire càlid mantenint una renovació constant de l’aire del vestíbul.

Finalment, també és important per entendre al 100 % els resultats d’aquest experiment que, el bloc de pisos està ubicat al barri del Carmel, a una cota de 200 metres i orientat al nord.

Segona vida als vestíbuls: possibles espais reconvertits en refugis climàtics?

Un cop fet l’experiment, ens hem preguntat si els vestíbuls poden tenir una segona vida, tant a l’estiu com a l’hivern.

Tal com ha quedat demostrat, els accessos als blocs de pisos arrepleguen una sèrie de característiques que els fan “tèrmicament menys sensibles“. Tenen un temps de resposta més lent respecte a altres espais i, per tant, en mesos de més calor poden proporcionar un confort climàtic, fins i tot, més bo que a dins les llars, mentre que a l’hivern poden oferir l’efecte contrari.

Sigui com sigui i, tot i que aquest recull de dades d’un vestíbul del Carmel, sigui molt escàs i poc representatiu, és només el començament d’un estudi més ampli que farem tot el possible per tirar-lo endavant en els propers mesos. Encara que l’estiu sigui calorós i, metafòricament, als carrers hi caigui foc del cel, les dades dels vestíbuls corroboraran que “els portals sempre seran nostres i frescos“.

Comparteix a: