La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estrenat al Campus Diagonal-Besòs una infraestructura científica única a Espanya i capdavantera a Europa, un laboratori d’hidrogen i una planta pilot de producció d’hidrogen verd. Aquest divendres s’ha inaugurat oficialment amb la presència d’autoritats polítiques, científiques i investigadors de primer nivell.

El laboratori i la planta estan ubicats a la tercera planta de l’edifici C i ocupen una superfície de 340 m². Permetran desenvolupar noves tecnologies basades en l’hidrogen, considerat un vector energètic clau en la transició cap a la descarbonització. Aquesta infraestructura també donarà suport al sector empresarial, la industria i el món acadèmic amb activitats de formació.

Foto d’autoritats a la inauguració del laboratori d’hidrogen i la planta de producció de la UPC

Un laboratori d’investigació i una planta pilot de producció

L’objectiu del laboratori és desenvolupar solucions per alguns dels reptes que planteja la producció, transport, emmagatzematge i l’ús de l’hidrogen (H2). Per obtenir-lo, però, cal electricitat i només la d’origen renovable garanteix que s’hi pugui penjar l’etiqueta d’hidrogen verd.

Per això, l’hidrogen i l’electricitat que s’utilitzaran es generaran al mateix edifici, on s’ha instal·lat una planta pilot de producció que incorpora una instal·lació de 24 plaques fotovoltaiques al terrat.

El vicerector de recerca de la universitat, Jordi Llorca, ha reivindicat que l’hidrogen renovable és “el complement ideal a l’electricitat” per deixar de dependre dels combustibles fòssils. Especialment per la descarbonització de la indústria i del transport, que són els sectors que més emissions emeten a l’atmosfera a Catalunya, en particular a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Una trentena d’investigadors i nou grups de recerca

El projecte forma part del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2) creat fa dos anys. La directora, Maria Serra, ha explicat que ja hi treballen una trentena d’investigadors de nou branques de l’enginyeria. “La nostra missió és treballar per la transició energètica a través de l’hidrogen i desenvolupar tecnologia que sigui útil i que serveixi per promocionar la industria del país”, ha dit.

Per això, aquest laboratori també estarà obert a indústries que necessitin fer proves relacionades amb hidrogen. De fet, ja té encàrrecs de sis empreses energètiques i automobilístiques. 

La investigació per a la indústria de l’automoció serà una de les principals en aquest centre, on també es farà recerca per a generar combustible zero emissions per a aeronaus i es desenvoluparan sistemes intel·ligents per a la combustió d’hidrogen per descarbonitzar la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica.

“El Sillicon Valley de l’hidrogen”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha acudit a la inauguració, ha destacat que serà “el Sillicon Valley de l’hidrogen a Catalunya”; el rector de la UPC, Daniel Crespo, que n’ha subratllat que el laboratori reforçarà Barcelona i l’àrea metropolitana com a “pols de desenvolupament de l’economia baixa en carboni”; i també els alcaldes de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, que han destacat l’“aposta històrica pel transformar el Besòs”.