diumenge-12-novembre-2023-temperatura-anomalia

Els pròxims dies vindran encapçalats per un augment molt notable de la temperatura màxima, no només a Barcelona sinó també a la resta de Catalunya.

Un fenomen recurrent

Arreu d’Europa és conegut amb noms diversos que, de forma recurrent, hi ha un període càlid al mig de la tardor, en què les temperatures tornen a suavitzar-se.

A casa nostra el coneixem com a l’estiuet de Sant Martí. Tot sembla indicar que enguany aquesta pujada del termòmetre es complirà fil per randa i amb puntualitat.

Serà molt alta la pujada?

En el següent gràfic podem veure com evolucionarà la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud). Aquest nivell en l’atmosfera és molt útil, ja que ens permet veure la tendència de les masses d’aire sense tenir en compte la influència dels nivells baixos.

Temperatura a 850 hPa. Font: Wetterzentrale.de

La pujada serà molt alta. En alguns trams la temperatura podria ser 10 graus més elevada del que tocaria en aquesta època de l’any.

En superfície, això es traduirà en uns matins força suaus a la ciutat i a tot l’entorn metropolità, amb temperatures que arran de costa podrien arribar als 23 o 24 graus. La màniga curta tornarà a moltes localitats en ple mes de novembre.

Fins quan durarà? Hi ha esperança més enllà?

Tot sembla indicar que a partir del 17 o 18 de novembre la calor recularà, fins a punt que tornarem a assolir uns valors normalitzats per al mes de novembre. A partir d’allà, no s’intueix que arribin fredorades; tot el contrari, la temperatura pujarà de nou, si bé d’una forma molt més continguda.

El temps a Barcelona | Previsió per a demà i set dies més