És freqüent que durant els mesos de tardor i de primavera hi hagi llevantades, aquestes situacions dominades per una borrasca mediterrània que impulsa vent de l’est carregat d’humitat cap a casa nostra i que dona lloc a pluges generals i generoses, ventades i mala mar.

En un context de sequera com l’actual no cal dir que són situacions ben cares de veure. Tan és així que realment fa molt de temps que no en tenim cap (amb cara i ulls).

Per a trobar l’última llevantada que hi va haver a Barcelona i a Catalunya caldria recular exactament dos anys, fins als dies 23, 24 i 25 de novembre del 2021. No va ser cap llevantada especialment extraordinària, però va ser la darrera que va regar de valent tot el territori.

Un anticicló a les illes Britàniques i una borrasca davant del País Valencià

Les llevantades acostumen a sorgir quan hi ha un anticicló situat al voltant de les illes Britàniques i orientat d’est a oest. Això afavoreix que hi hagi borrasques a la vora nostra i que, fins i tot, es puguin quedar ancorades durant hores o alguns dies a la mateixa zona.

En el cas dels dies 23 a 25 de novembre del 2021, el centre de la depressió es va desplaçar molt lentament pel centre de la península Ibèrica i es va col·locar just davant del País Valencià. No va ser fins la recta final de la llevantada que la borrasca va passar per davant de la costa catalana fins a anar-se’n Mediterrània enllà.

Més de 50 l/m² a Barcelona i de 200 l/m² a les Terres de l’Ebre

Al llarg dels tres dies que va durar la llevantada la pluja va visitar amb alegria tots els racons de Catalunya. La jornada més plujosa va ser la primera, el dia 23.

En tot l’episodi a Barcelona es van acumular una mica més de 50 l/m². Els registres van ser força homogenis al conjunt de la ciutat.

En punts del sud de l’Anoia i del Camp de Tarragona, així com a bona part de les Terres de l’Ebre, es van recollir més de 100 l/m². Localment, a indrets com Roquetes, Tivissa o el Perellós fins i tot es va sobrepassar la marca dels 200 l/m².

Al Pirineu i al Prepirineu bona part de la precipitació va ser en forma de neu. Es van acumular una capa d’entre 10 i 50 cm de gruix per sobre dels 1.500 metres d’altitud i va arribar a nevar per sobre dels 800 metres en algunes valls. Va ser la base per encetar la temporada de neu a la serralada.

Ventades i mala mar

Com és habitual en aquesta mena de situacions, el vent i la mala mar van tenir part del protagonisme. La ventada de llevant es va fer notar a tota la ciutat, amb ràfegues de 50 a 60 km/h i un cop màxim de 68 km/h a l’Observatori Fabra.

L’onatge va ser destacable. A primera línia de costa hi va haver onades de més de dos metres i mig d’alçària.

També hi va haver fenòmens de temps violent

Al llarg de l’episodi també hi va haver fenòmens de temps violent, com tornados i esclafits, així com calamarsades. A l’entorn de Barcelona, la zona més afectada va ser l’aeroport del Prat.

Per una banda, el dia 23 a la tarda es va formar una tromba marina que es va acabar endinsant a terra. El fibló va causar danys lleus, però va recórrer ben bé tres quilòmetres per la zona propera a l’estany de la Ricarda i les instal·lacions de l’aeroport.

A més, el dia 25 de matinada els ruixats que hi va haver al Baix Llobregat van anar acompanyats d’una gran quantitat de calamarsa. A l’aeroport les pistes van quedar cobertes d’una capa de gel i això va provocar retards en 60 vols i la cancel·lació de quatre més. La situació no es va normalitzar del tot fins a les 11 del matí.