Alfons Puertas- Fabra

Hem començat el 2021 amb ambient molt fred i força moviment meteorològic a casa nostra. Volem fer un pas més enllà i donar-vos quatre pinzellades del temps que podríem tenir els pròxims mesos.

Per fer-ho, utilitzem els models estacionals de referència: El Copernicus amb dades del centre europeu i la NOAA americana. Ja sabeu que són pronòstics extremadament generals i amb una fiabilitat que s’ha d’agafar amb pinces, però és l’única eina que tenim per projectar les condicions atmosfèriques a mesos vista.

Gener plujós i febrer més aviat sec

Els dos mesos d’hivern meteorològic que queden (gener i febrer) es presenten amb una tendència humida durant el gener i més aviat un febrer més sec, amb precipitació una mica per sota la mitjana.

Primer episodi de precipitacions després de Reis

Molt probablement aquest model Copernicus basat en l’ECMWF ja incorpora aquest episodi de precipitacions que ens pot afectar entre el 7 i el 9 de gener, ja que deixarà molta aigua (o neu) a les comarques de Girona i al nord-est. Precisament és en aquests indrets on els colors blaus són més intensos, fet que significa que hi hauran precipitacions per sobre la mitjana.

Les anomalies de pluja i temperatura no ens permeten copsar el comportament diari

El punt dèbil d’aquests models és que ens marca anomalies de precipitació i de temperatura, però no pas la distribució diària d’aquests paràmetres. Expliquem aquesta particularitat amb un exemple quotidià suposant que els models estacionals projectessin el menjar que ‘ingereixen’ dues persones (A i B). Suposem que la persona ‘A’ menja 28 pollastres a l’ast al mes, un cada dia per dinar; mentre que la persona ‘B’ menja 28 pollastres també al mes, però concentrats en dos dies. Efectes? Probablement que la persona ‘A’ ho digerís bé i no passaria gana, mentre que la persona ‘B’ patiria un bon empatx els dos dies que menjaria pollastre, però passaria gana els 26 restants. Què marcarien els models estacionals? 28 pollastres mensuals ingerits per ‘A’ i ‘B’, sense tenir en compte quina quantitat de pollastre han ingerit cada dia, amb les seves conseqüències.

Així doncs, aquests colors blaus que marquen anomalia positiva de pluja per aquest mes, probablement fan referència a l’episodi d’entre el 7 i el 9 de gener. No sabem si després tindrem més dies de pluja o probablement aquest episodi ja haurà complert el llindar de pluja de tot el mes. Si ens guiem per aquesta hipòtesi, la precipitació estaria concentrada en aquests 2/3 dies i després ja no hauria de ploure gaire.

Pel que fa a temperatures, gener ‘habitual’ i febrer menys fred

Pel que fa a les temperatures, aquest gener es trobarien en la mitjana, és a dir, un gener com els que toquen: fred d’hivern. En canvi, el febrer apunta força més suau del què seria habitual.

La primavera podria ser més suau

Aquests dos models estacionals de referència ens marquen una tendència més aviat poc freda per als mesos de març, abril i maig. Això ens fa pensar que podríem tenir temperatures per sobre la mitjana, amb migdies que serien força suaus. Pel que fa a les precipitacions, els models no detecten anomalies significatives d’aquest paràmetre i això vol dir que tindrem precipitacions, ja que la primavera és una estació plujosa a casa nostra. Probablement tindrem força tardes amb ruixats, tempestes i xàfecs aquí i allà.