Papallona Blanqueta de la col. Foto: Ajuntament del Prat de Llobregat

L’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) ha presentat aquest dijous el seu informe anual amb els resultats del 2020, coordinat amb l’AMB, el CREAF, l’IERMB i el LET.

Els parcs més naturalitzats tenen més biodiversitat

D’entre les conclusions del seu informe, una de ben clara. Segons expliquen des de l’Observatori Metropolità de Papallones, els prats dels parcs sotmesos a poques segues, sense regar i lliures d’herbicides i fitosanitaris tenen una més biodiversitat.

Joan Pino, director del CREAF, afirma que aquesta biodiversitat “és similar als prats seminaturals, sense cap tipus de gestió i sovint situats fora dels parcs”.

A més a més, segons Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la naturalització d’aquests parcs, comporta “una millora paisatgística i uns parcs més resilients a plagues i sequeres”.

Prat florit al Parc de la Fontsanta, Sant Joan Despí. Foto: AMB

És per això que s’intentarà afavorir aquest tipus d’espais als parcs metropolitans.

Les papallones com a bioindicadors

Les papallones són insectes pol·linitzadors molt sensibles que donen molta informació sobre l’estat de salut dels espais verds.

L’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l’uBMS, va néixer com una xarxa col·laborativa de voluntaris que uneixen esforços per obtenir dades sobre les poblacions de papallones a les ciutats de Barcelona i Madrid.

L’uBMS està adherit a la xarxa internacional de programes de seguiment de papallones (abreujats BMS, de l’anglès “butterfly monitoring schemes”), vigent en més de 25 països, entre els quals el programa BMS Espanya i el CBMS Catalunya.

A la ciutat de Barcelona el CREAF també coordina l’Observatori Ciutadà de Papallones, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Igual que el metropolità, aquest observatori funciona gràcies a persones voluntàries. Segueix les papallones de més d’una vintena de parcs i jardins de Barcelona.

Més papallones aquest mes de març

Jordi Bordanove també apunta que la suavitat desmesurada del mes de febrer, juntament amb les darreres pluges, podran afavorir amb molta probabilitat una gran florida de plantes durant el mes de març.

Aquest fet, segurament comportarà ” veure més papallones i fins i tot noves espècies que no vam poder veure la primavera passada pel confinament” segons informa Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Les platges, un paper clau

També dins del mateix informe s’ha fet ressò de la importància de les platges metropolitanes, que tenen espècies de papallones diferents de les dels parcs.

En total s’han documentat 33 espècies de papallones a les platges i parcs metropolitans, fet que representen un 16 % del total d’espècies que es poden veure a Catalunya.

El projecte s’amplia aquest 2021 a 10 parcs i dues platges noves i crida a les persones properes als parcs a col·laborar com a voluntaris.