sol i calor a l'estiu

La fresca dels darrers dies no tindrà continuïtat. La calor canicular, que de moment hem anat esquivant, arribarà en poques jornades i s’allargarà durant ben bé una setmana.

Una primera quinzena de juliol com les d’abans

El cert és que de moment de calor n’hem tingut poca, exceptuant l‘episodi de calor que vam tenir a mitjans del mes de juny.

Com es comporta l’estiu? Més fresc o més càlid del que seria habitual?

La primera quinzena del mes de juliol tanca amb una temperatura mitjana d’uns 23,7 ºC a l’Observatori Fabra, gairebé mig grau per sota del que seria habitual per al període més recent (1991-2020) i s’ajusta gairebé a la dècima a la mitjana del període 1961-1990.

Dit d’una altra manera, la primera quinzena de juliol ha estat com les d’abans, si més no numèricament.

Pic de calor la setmana vinent

Juliol ha estat tradicionalment el mes més càlid a casa nostra i la canícula no vol fallar a la cita amb la calor. Els models meteorològics auguren un ascens gradual de la temperatura que ens encaminarà molt probablement cap a un pic de calor important durant la setmana vinent.

Meteograma per a Barcelon en què es veu la pujada gradual de la temperatura fins al 24 de juliol, aproximadament. Font: wetterzentrale

Així, en una setmana passarem de tenir temperatures per sota del que és habitual a uns valors que quedaran clarament per sobre, en el que es presenta com un possible pic de calor contundent a casa nostra, amb un màxim a mitjans i finals de la setmana vinent, entre dimecres i dissabte.

Pic de calor o onada de calor?

Falten encara molts dies i tot just ara comencem a entreveure aquest nou probable episodi de calor.

Per poder parlar d’onada de calor, el Meteocat estableix els següents llindars a superar, durant un mínim de tres dies consecutius.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és P981120-725x1024-1.png
Valor límit del percentil 98. Font:Meteocat

Això implica que durant tres dies o més s’haurien de superar els 33,4 ºC a Barcelona, o els 38,6 ºC a Lleida, un fet que a hores d’ara no es pot acabar de concretar, tot i que sembla complicat que pugui passar, especialment arran de mar, on la temperatura màxima va molt lligada al règim de vents.

Sigui com sigui, la canícula arriba amb força. Podria durar poc, perquè s’insinua un possible canvi d’escenari a finals de mes, però de moment tocarà suar de valent, tant de dia com de nit.