Els mapes continuen anunciant una setmana moguda pel que fa al temps a causa de l’arribada d’una massa d’aire fred continental i d’una petita borrasca mediterrània. Malgrat que encara és d’hora per poder concretar amb precisió quin serà l’abast final de les precipitacions o la cota de neu —tot dependrà de la posició i trajectòria final de la borrasca—, el que sí que sembla força clar és que també haurem d’estar força pendents de la situació marítima, que s’entreveu complicada.
El fort onatge es farà notar a partir de dilluns a la tarda a Barcelona i a tot el litoral català. El temporal de mar podria durar uns quants dies.
Malgrat que serà un temporal notable i persistent, no serà ni de bon tros comparable al que va crear la borrasca Gloria el gener del 2020, que els científics van qualificar com a temporal de mar excepcional i en què hi ha haver onades mitjanes (alçària significativa) de 6,6 metres a Barcelona.
Dilluns a la tarda s’activarà el temporal de llevant i gregal
L’anticicló que ens afecta tendirà a anar pujant de latitud i dilluns 6 de febrer s’allargassarà d’est a oest, entre el Regne Unit i l’est d’Europa. Aquesta posició afavorirà l’entrada d’una massa d’aire fred a tots els nivells, que es mourà d’est a oest i arribarà de ple a Catalunya i la península Ibèrica. De retruc, també afavorirà la formació d’una petita borrasca mediterrània, que oscil·larà entre les Balears, Sardenya i les costes d’Algèria. El moviment d’aquesta baixa serà clau en el pronòstic, i afavorirà poc o molt la precipitació a Catalunya, però també la persistència del vent i el fort onatge.
Tot indica que entre dimarts i dimecres la borrasca farà incidir vent de gregal, de gran recorregut marítim, cap a les costes de Catalunya i el País Valencià. Això farà que el temporal de mar sigui notícia la primera meitat de la setmana a la costa catalana i a tot el mediterrani occidental.
Previsió diària de l’onatge a la ciutat de Barcelona
- Dilluns 6 de febrer: al matí s’esperen onades d’alçària significativa (mitjana) a l’entorn d’1 metre (forta maror) a la costa de Barcelona. A darrera hora de dilluns les onades ja podrien arribar als 2,5 metres d’alçària mitjana (maregassa).
- Dimarts 7 de febrer: el tràngol marítim podria anar lleugerament de baixa la primera meitat de la jornada, amb onades mitjanes (alçària significativa) d’entre 2 i 2,5 metres a les platges barcelonines. A la tarda, per contra, el temporal aniria a més i hi podria haver onades mitjanes de més de 3 metres d’alçària, amb onades puntuals que podrien ser clarament superiors. Parlaríem de maregassa generalitzada.
- Dimecres 8 de febrer: jornada complicada encara, amb onades d’entre 2 i 3 metres d’alçària mitjana. Al vespre el temporal començaria a anar de baixa.
- Dijous 9 i divendres 10 de febrer: la situació marítima tendiria a millorar, però encara parlaríem d’onatge notable, de forta maror, és a dir, onades d’entre 1 i 2 metres de mitjana.
Recomanacions al mar
- No accediu a les platges ni us hi banyeu.
- No us acosteu a les esculleres ni espigons: les onades poden superar els vuit metres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
Consells pel vent
El vent de gregal també es farà notar amb intensitat a Barcelona i el litoral català entre dilluns i dimecres. A Barcelona el vent podrà superar els 70 km/h.
- Retireu testos de façanes i terrasses: poden caure i provocar un accident.
- Tanqueu portes i finestres de l’habitatge.
- Pareu atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
- Allunyeu-vos de grues, panells, arbres i murs inestables.
- Recolliu la roba dels estenedors per evitar accidents.
- Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de més de 70 km/h.
El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un primer avís per mala mar per a dilluns 6 de febrer.