L’Ajuntament de Barcelona acaba de posar en marxa un servei de recollida de tèxtil a domicili gratuït. La mesura ve a complementar els punts verds i els contenidors taronges ubicats a la via pública, on la ciutadania pot deixar la seva roba usada.

L’objectiu d’aquesta mesura és augmentar la recollida selectiva de roba i tèxtil per poder reutilitzar i reciclar. Actualment, només un 11 % de la roba que llencen els barcelonins va a parar als contenidors correctes i des del consistori es marquen augmentar aquesta xifra fins al 15 %. D’aquesta manera es reutilitzarà i es reciclarà més roba i, de retruc, l’impacte ambiental serà menor.

Treballador de Solidança recull roba usada a domicili

Cinc bosses d’escombraries

Qui es vulgui despendre de roba, complements de vestir, calçat, tovalloles, llençols o cortines haurà de trucar al 010 i pactar una franja horària de recollida. Serà necessari que la roba ocupi, com a mínim, cinc bosses d’escombraries de mida domèstica (60 x 54 cm) o tres bosses d’escombraries de mida industrial (68 x 54 cm).

El servei de recollida a domicili de roba usada en rep 516 tones en dos anys

En el cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, aquesta quantitat mínima es redueix en dues bosses d’escombraries domèstiques o una bossa d’escombraries de mida gran.

L’impacte ambiental i climàtic del sector tèxtil

El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic. Amb aquest servei es vol donar un pas endavant per millorar la reutilització i reciclatge de la roba.

Treballador de Solidança carrega roba usada

La ciutadania disposa en total de 229 de punts de recollida de roba en espais públics. A aquests cal sumar la recollida privada gestionada per entitats socials. En total, al 2022 es van recollir gairebé 3.800 quilos.

De la totalitat del tèxtil que es recull, el 60 % es reutilitza en botigues de segona mà, es dona a Serveis Socials o s’exporta. Un 39 % es recicla i es torna a fer fil per confeccionar roba de nou. Finalment, el 4 % restant no es pot aprofitar i s’ha de gestionar via valorització energètica i/o eliminació.

Amb aquest servei Barcelona s’avança a l’obligació establerta per la Ley de Residuos estatal pels ens locals de disposar d’un servei de recollida separada del tèxtil abans del 31 de desembre de 2024.