La manca de coneixement fa que sovint escollim amb criteris poc adequats les plantes que volem tenir a casa. L’expert en jardineria Joan Bordas ha explicat quins són els requeriments bàsics de llum i aigua que necessiten algunes espècies i quines són les més indicades per tenir a cada espai.

Joan Bordas, expert en jardineria del Centre de Jardineria Bordas de Gavà, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que el clima de Barcelona és ideal per a una immensa majoria de plantes, sobretot per a les autòctones i també per a les foranes procedents de climes càlids.

Els cítrics, una bona opció per tenir al balcó 

En un pati, una terrassa o un gran balcó podem arribar a cultivar arbres fruiters en contenidors de grans dimensions. Bordas destaca que els que fruiters més indicats per tenir a Barcelona són els cítrics.

Els insectes i els fongs solen atacar les plantes. Per tal que els cítrics no emmalalteixin Bordas recomana que és molt necessari un bon manteniment dels arbres. En el cas dels llimoners o tarongers, convé podar-los correctament, perquè pugui entrar l’aire i el sol a l’interior de la capçada. També és necessari abonar-los de forma correcta, és a dir, ni massa ni massa poc. També és molt important evitar regar-los de forma freqüent, convé fer-ho un sol cop de forma abundant i no tornar a fer-ho fins que la terra estigui una mica seca, al cap d’uns dies.

Si volem cultivar fruiters clàssics és recomanable adquirir les varietats ‘nanes’. Es tracta d’arbres que creixen menys -solen ser entre 3 i 4 vegades més petits que els convencionals-, un fet que facilita que es puguin adaptar molt millor vivint en una jardinera o test gran. A més, tenen l’al·licient que fan el fruit d’una mida similar a la dels fruiters típics.

Com escollim quina planta necessitem?

Joan Bordas ha recalcat la importància d’informar-nos bé abans d’adquirir una planta o arbre. Convé conèixer bé quin són els requeriments i necessitats de cadascuna, i veure si podem cobrir-los. Un cop a casa és necessari cuidar-los de manera adequada.

La llum és imprescindible per a les plantes, cal buscar  sempre el racó on n’hi hagi més per instal·lar-la. Un altre requeriment és que tingui l’aigua necessària, ja que  moltes plantes d’interior moren sovint per excés de reg, un fet que els  causa la podridura de les arrels. Cal situar-les també sempre allunyades de fonts de calor com estufes o radiadors.

En qualsevol cas és necessari escollir l’espècie més adequada a les característiques del racó no volem posar-la. Per saber-ho és imprescindible consultar-ho en el moment d’adquirir-la en una floristeria o un centre de jardineria.

Plantes que purifiquen l’aire a casa o a l’oficina

Les plantes actuen de filtre, netegen l’aire. Hi ha algunes espècies específiques que absorbeixen les ones electromagnètiques com les cactàcies, molt adequades per a les oficines o zones amb molts aparells electrònics.

Les plantes de fulla estreta com les palmàcies o les dracenes aguanten molt dins de les cases i absorbeixen tot tipus de contaminació. Són plantes purificadores ideals per tenir a casa o a la feina.

Finalment, les plantes de fulla ampla -la majoria de les quals floreixen- absorbeixen contaminants com són aerosols i els derivats dels productes de neteja. Són plantes, igualment, molt indicades per tenir-les dins de casa.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Joan Bordas emesa dilluns 29 de gener a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: