Primera_Nit_Tropical_Barcelona_Raval_2024
Autor: Alfons Puertas

Fa dies que estàvem pendents d’assolir la primera nit tropical de la temporada i, més aviat que tard, ja l’hem tinguda o, més ben dit, ja l’hem viscuda. Ha estat la nit de dilluns a dimarts quan la temperatura de l’estació meteorològica del Raval del Servei Meteorològica de Catalunya i, d’altres que estan repartides per la ciutat, no ha baixat de la marca dels 20 ºC en tota la nit.

Arriba la primera nit tropical oficial al centre de Barcelona

Aquest dilluns, 3 de juny, l’estació meteorològica del Raval, gestionada pel Meteocat, ha viscut la primera nit tropical de l’any.

Per bé que molts encara hagin dormit bé, les dades corroboren la notícia. Si ens fixem en el període nocturn —de les 20 h de dilluns, 3 de juny, fins a les 8 UTC d’aquest dimarts, 4 de juny—, la temperatura mínima d’aquest període no ha baixat dels 20 ºC.

L’estació del Raval no ha estat l’única que ha viscut la primera nit tropical de l’any. Per exemple, la de betevé també ho confirma.

Mínimes i nits tropicals: relacionades, però amb algunes subtileses

Sovint, a les acaballes de maig o a principis de juny ja comencem a parlar de les primeres nits tropicals a la ciutat, però quina relació o diferències hi ha entre les nits tropicals i les mínimes tropicals? Són conceptes estretament lligats, però amb petites diferències.

Per una banda, perquè una nit es pugui considerar com a nit tropical la temperatura durant el període nocturn —de les 20 h d’un dia D fins a les 8 UTC del D+1—, ha de quedar igual o per damunt dels 20 ºC.

Per l’altra, una temperatura mínima tropical és aquella temperatura mínima, la més baixa de tot el dia, que no queda per sota de la marca dels 20 ºC en cap moment. Això no implica, doncs, que es pugui haver viscut una nit tropical en una estació meteorològica perquè durant la nit el termòmetre no hagi baixat dels 20 ºC, però, en canvi, que s’hagi assolit una temperatura mínima tropical aquell dia i en aquella estació perquè, en algun moment de la jornada, el mercuri sí que es va quedar en algun instant per sota del valor de tall.

No obstant, habitualment i en la majoria de casos, el recompte total al final de les nits tropicals i les mínimes tropicals acaba ballant de dos o tres casos, perquè gairebé sempre van lligades.

Els portals dels pisos, possibles espais reconvertits en refugis climàtics?

Amb tot plegat i amb tot l’estiu encara per arribar, fa unes setmanes ens vam preguntar com és que al vestíbul o al portal del bloc de pisos on vivim s’està tan fresc, s’hi està tan bé?

Per treure’n l’entrellat, vam dur a terme l’experiment de mesurar la temperatura a l’exterior i a dins del vestíbul d’un bloc de pisos del Carmel. El resultat va ser extraordinari, però gens sorprenent. Una vegada resolt el misteri dels vestíbuls i engegat el comptador de nits tropicals a la ciutat, no negarem pas que tant de bo poguéssim baixar el matalàs al vestíbul.