sense dutxes gimnasos sequera

L’Institut Barcelona Esports (IBE) ha convocat els premis Barcelona amb l’Esport Sostenible per reconèixer mesures singulars impulsades per centres esportius públics i privats per tal d’optimitzar l’ús de l’aigua per fer front a situacions de sequera i garantir en tot moment la pràctica esportiva, tant federada com de base. En total, es repartiran quatre milions d’euros que podrien beneficiar 150 instal·lacions esportives. Una partida que ja es va anunciar el mes de febrer d’aquest any.

Projectes de reutilització i estalvi

Els premis econòmics s’atorgaran a tots els agents esportius que presentin projectes concrets per estalviar aigua mitjançant la implementació de mecanismes que permetin reutilitzar-la provinent d’orígens diferents de la xarxa d’aigua potable i de l’aplicació de mesures que suposin un estalvi d’aigua al conjunt d’instal·lacions en servei d’un equipament.

Es tracta d’iniciatives com la instal·lació de sistemes per al tractament de l’aigua provinent del rentat de filtres de la piscina per recuperar l’aigua al mateix equipament, la reutilització de les aigües pluvials, solucions d’estalvi d’aigua innovadores aplicades en elements concrets (per exemple, en aixetes, dutxes i sanitaris) o en sistemes de gestió de l’aigua (físics o digitals), entre altres exemples.

Els gimnasos municipals de Barcelona vinculats a Gestiona van anunciar el mes de febrer passat que havien estalviat 22 milions de litres d’aigua, un estalvi del 35 % respecte al mateix mes del 2023. Segons van informar els gimnasos, la Fundació Claror va estalviar 1.940.000 litres d’aigua i, en d’altres, com Lleuresport i el Grup Eurofitness, van corroborar que als seus clubs s’havia reduït el consum d’aigua en un any entre un 30 i un 35 %. Pel que fa al Grup Ègora, amb vuit instal·lacions, van estalviar durant el mes de febrer 2,24 milions de litres, mentre que Aiguajoc va aconseguir rebaixar l’ús d’aigua un 28 %, és a dir, uns 500.000 litres.

Requisits per optar als premis

Poden optar als premis els agents que implementin els projectes en instal·lacions esportives públiques i privades de la ciutat de Barcelona amb un consum mínim d’aigua anual de 2.000 m³ i estiguin inscrits al Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC). S’acceptaran actuacions implementades des de la posada en vigor de l’estat d’excepcionalitat del Pla de sequera, el 2 de març del 2023, i fins a un màxim de 12 mesos des de la data notificació dels premis.

Pensant en futurs episodis de sequera

Des de l’IBE es vol garantir i preservar la pràctica esportiva en un moment en què les mesures que es van aplicar davant la situació d’emergència per sequera recent van arribar a posar en perill la supervivència d’un sector, ja que a la tercera fase de l’emergència s’ordenava el tancament de les dutxes dels vestidors de tots els gimnasos i centres esportius de Catalunya. Una mesura que va aixecar moltes crítiques del sector.