Els gimnasos municipals de Barcelona gestionats per Gestiona han anat un pas més enllà pel que fa a l’aplicació de les mesures d’estalvi des de l’inici de la sequera. Per mirar de combatre-la van engegar la campanya de conscienciació Cada gota RESTA!”, amb polsadors que funcionen menys temps i dutxes amb cabals reduïts. Fins i tot es van avançar amb el tancament del 25 % de les dutxes. Tot plegat els ha permès estalviar 22 milions de litres d’aigua al febrer, la qual cosa suposa un estalvi del 35 % respecte al mateix mes del 2023.

Aigua calenta instantània

Per aconseguir-ho, els gimnasos van posar en marxa el sistema ACS, que entrega aigua calenta de forma instantània, polsadors manuals amb una durada màxima de 15 segons, regulació de la pressió i limitació del cabal d’aigua de les dutxes fins a un màxim de 10 litres per minut. En aquests equipaments municipals s’ha dut a terme la campanya de conscienciació “Dutxa’t en 3 minuts”, que ha repartit entre els seus usuaris 1.000 dosificadors per reduir la pressió de les dutxes dels seus domicilis.

L’estalvi al detall

Segons informen els gimnasos, la Fundació Claror ha arribat a estalviar al febrer 1.940.000 litres d’aigua i, en d’altres, com Lleuresport i el Grup Eurofitness, corroboren que als seus clubs s’han reduït en un any entre un 30 i un 35 % el consum. Pel que fa al Grup Ègora, amb vuit instal·lacions, ha estalviat durant el mes de febrer 2,24 milions de litres d’aigua, mentre que Aiguajoc ha aconseguit rebaixar l’ús d’aigua un 28 %, és a dir, uns 500.000 litres.