cortina pluja barcelona
Cortina de pluja des de l'Observatori Fabra. Autor: @meteopolita
cortina pluja barcelona

La pluja intensa d’aquest dilluns no ha estat ni de bon tros suficient per equilibrar un balanç hídric anual, que continua marcant sequera pluviomètrica extrema a tot Barcelona.

Pluja intensa, però molt irregular

La línia de tempestes que ens ha creuat aquest dilluns ha estat molt intensa, però molt irregular.

Dir que l’alegria va per barris serviria perfectament per definir la pluja de les tempestes que, tot i deixar quantitats abundants, continuen marcant un dèficit extrem. Els més de 40 litres a Sants són, sens dubte, la bona notícia de la setmana, però bona part de Barcelona ha continuat marcant valors escarransits.

Ni la meitat de pluja de la que hauria d’haver caigut

A hores d’ara haurien d’haver caigut de mitjana prop de 400 litres el 2021. Aquest seria el nivell que marcaria una pluja d’acord amb l’estadística del període 1991-2020 a l’Observatori Fabra, extrapolable a la resta de la ciutat, per arribar als prop de 600 litres anuals a finals d’any. La trista realitat és que pràcticament cap estació meteorològica no arriba als 200 litres aquest 2021. Ni la meitat.

Pluja anual fins al 21 de setembre

En alguns dels casos més extrems, com el cas del Poblenou i altres indrets propers a la desembocadura del Besòs, no s’hi arriba ni als 150 litres anuals. A betevé només ha plogut prop d’un terç del que seria habitual.

La ploguda d’aquesta setmana fa que Sants i al Rectoret siguin els dos únics punts on la pluja d’aquest 2021 supera (per poc) la meitat del que seria habitual.

Cada cop més a prop de rècords insòlits

Les dades són preocupants i els boscos viuen una sequera extrema. Amb les dades de l’Observatori Fabra es constata que sense una gran ploguda en el que queda de setembre serà el període anual (12 mesos consecutius) més sec de la seva història.

A hores d’ara, els darrers 11 mesos i 21 dies han acumulat 296.4 litres, cosa que, si no canvia, faria que esdevingui el període més sec vist mai a l’Observatori Fabra i l’únic per sota dels 300 litres (la meitat de la mitjana) en els prop de 1.200 períodes anuals de què disposa la sèrie.

De moment, el període anual més sec registrat mai al Fabra és el que va de febrer del 2006 al gener del 2007, amb 330 litres. Necessitem, doncs, encara 33,6 litres en els darrers dies d’aquest setembre per evitar que el període anual vigent sigui el més sec de la història centenària de l’Observatori.

Setembre té encara 10 dies. Veurem si rectifica i maquilla les xifres… o si es confirma una dada que confirmaria que som davant del període més sec en més de 100 anys.

Comparteix a: