embassaments conques internes catalunya
el pantà de Sau, el març del 2023

La primera desena de dies del mes de setembre ha estat realment plujosa a molts indrets de Catalunya, també a les capçaleres dels rius del sistema Ter-Llobregat, on en alguns casos s’han superat els 100 litres per metre quadrat. Els darrer episodi de pluja del cap de setmana ja es va fer notar en forma d’un augment del cabal de rius com el Llobregat i el Ter, i fins i tot en forma d’un augment lleuger del nivell de pantans com la Baells i la Llosa del Cavall.

Malgrat això, en conjunt els embassaments de les conques internes no han aconseguit remuntar de forma clara, però sí frenar les pèrdues de les darreres setmanes i estabilitzar-se.

La pluja del setembre aconsegueix aturar el cop i podria suposar un punt d’inflexió

La pluja va caure de forma irregular al llarg de l’estiu a les capçaleres dels rius, tal com sol ser habitual. Les tempestes van sovintejar, especialment, al juny i l’agost al Pirineu oriental i els Prepirineus, però van tenir una distribució desigual i força local, insuficient per tal de fer-se notar de forma clara als rius. A aquest fet cal sumar-hi una major evaporació i un major consum d’aigua. El resultat va ser que entre el 20 de juny i el 31 d’agost el conjunt d’embassaments de les conques internes perdessin gairebé sis punts percentuals.

Els diversos episodis de pluja del setembre han aconseguit frenar la caiguda de les reserves de les conques internes de Catalunya, tal com es pot comprovar en el gràfic que monitora la variació de les reserves des que va començar a ploure a principis de març.

El dia 26 de juny el conjunt d’embassaments de les conques internes van mesurar un volum màxim de 157 hm³. El descens durant l’estiu va ser lent però constant, amb una caiguda de 50 hm³. Actualment, a 9 de setembre, els embassaments de les conques internes acumulen 106,8 hm³ d’aigua i se situen al 29,8 % de capacitat. Ara fa un any estaven al 23,04 %, 6,8 punts per sota.

El sistema Ter-Llobregat presenta millors números. El conjunt d’embassaments actualment s’emplacen al 31,5 % de capacitat, mentre que ara fa un any se situaven al 24 %.

La pluja, insuficient per fer-se notar als pantans del sud de Catalunya

Els pantans de Riudecanyes i Siurana es troben al sud de les comarques tarragonines i formen part de les conques internes. Aquests pantans, tot i ser de petita capacitat, fa mesos que es troben pràcticament buits del tot, tal com passa també amb el d’Ulldecona, a la conca de la Sènia. Els darrers episodis de pluja, a diferència dels de la primavera, han afectat també aquest entorn del prelitoral sud de Catalunya. La pluja, però, ha estat insuficient encara i caldrà que plogui més per tal que els aqüífers es continuïn omplint i que l’aigua acabi arribant de forma clara als rius que els abasteixen. La pluja, però, ha estat altament beneficiosa per a la vegetació.

L’embassament de Boadella tampoc ha notat de forma clara els efectes de les precipitacions i ha continuat perdent reserves de forma lleugera però gradual. Actualment es troba al 18,7 % de capacitat.

Hi ha pluja a la vista?

La ratxa de precipitació s’ha aturat, si més no de forma temporal. Aquesta setmana ve marcada per una entrada d’aire fred d’origen polar que s’encarregarà de desplomar la temperatura arreu entre dijous i el cap de setmana. L’entrada només deixarà precipitació al nord dels Pirineus, en forma de neu poc per sobre els 2.000 m, i també afavorirà la presència de xàfecs a les comarques gironines i el litoral i el prelitoral centrals entre dimecres i dijous. La pluja, per tant, esquivarà les capçaleres els pròxims dies.

Caldrà confiar en pròxims episodis. Ara per ara, i segons els pronòstics setmanals del model centreeuropeu, la setmana del 16 al 24 de setembre s’entreveu més seca del normal. La darrera setmana del mes no mostra cap tendència clara.