Com passa cada any, a mesura que avança la tardor no és poca la gent que espera amb candeletes que la serralada pirinenca es vesteixi de blanc.
Ara bé, en aquesta recta final d’octubre, el Pirineu i el Prepirineu continuen ben pelats de neu. Després de les primeres enfarinades que hi va haver a les acaballes de setembre i que van permetre veure el Puigmal emblanquinat des de Barcelona, la manca de precipitació i l’ambient tan suau l’han esborrada del paisatge.
Fins a quin punt és habitual que a finals d’octubre el Pirineu presenti l’estat actual?
Per la castanyada hi sol haver una mica de neu
Hi ha molta variabilitat pel que fa a la presència de neu al Pirineu pels volts de Tots Sants, ja que es tracta d’una període de transició, entre l’estiu i l’hivern. Tot i això, les imatges del satèl·lit Sentinel 2 de finals d’octubre i principis de novembre dels darrers anys (des del 2017) mostren que per a aquesta època s’hi acostuma a observar neu.
El Pirineu occidental és on n’hi sol haver més, per aquestes dates. La zona de la Pica d’Estats és habitual que ja estigui emblanquinada, malgrat que no sempre és així. Sense anar més lluny, l’any passat hi havia ben poca neu, restringida a les obagues. D’aquests últims cinc anys, en tres la coberta de neu era extensa tant al vessant nord com al vessant sud.
Al Pirineu oriental, en canvi, és menys freqüent trobar un panorama blanc pels volts de la castanyada. El més habitual és que hi hagi una mica de neu, però sovint a cotes altes i restringida a les obagues, després de les primeres nevades de la temporada. La proximitat al mar i la menor altitud de les muntanyes es fa notar.
En el cas de l’entorn del Puigmal, de les cinc imatges disponibles al voltant del 31 d’octubre entre els anys 2017 i 2021, només en una l’aspecte era plenament hivernal. En aquella ocasió, va ser fruit dels diversos episodis de pluja i fred que hi va haver a finals d’octubre.
Per tant, com a mínim en els anys en què hi ha imatges d’aquest satèl·lit, no és habitual arribar a Tots Sants sense gens de neu a la serralada pirinenca. De ben segur, però, que si anéssim més enrere en trobaríem algun precedent.
L’any 2021 la neu va arribar de cop
Ara bé, que per la castanyada hi hagi poca neu no és cap premonició del que pugui passar més endavant. Un exemple molt clar és l’any 2021.
Encara que aleshores el Pirineu es trobava gairebé pelat de neu a tocar del 31 d’octubre, poques setmanes més tard hi va haver un temporal de pluja general que va deixar una de les nevades més extenses i abundants de la temporada. De fet, el Prepirineu i bona part del vessant sud del Pirineu van viure de renda d’aquell episodi fins més enllà del mes de febrer.