nevada atenes gener 2022
nevada a Atenes el gener del 2022

Aquests dies és notícia la grandíssima nevada que afecta Grècia i Turquia fins al nivell del mar i que ha tenyit de blanc la capital grega amb gruixos que feia anys que no es veien. Tot i l’excepcionalitat de l’episodi, amb tornados i tempestes de neu, l’element blanc a Atenes és un fenomen força recurrent, més que a Barcelona, tot i estar situada més al sud.

Atenes, a la mateixa latitud que Múrcia

Atenes està situada a poc menys de 40 º de latitud nord, exactament a la mateixa latitud que Múrcia, on lloc on rarament es veu nevar. En canvi, Atenes rep de mitjana més de quatre dies anuals de neu.

Això no vol dir que cada any nevi, però sí que és un fenomen força recurrent, més que a Barcelona, on la mitjana se situa propera a un dia anual.

La clau: la posició respecte del fred

El quid de la qüestió és bàsicament geogràfica.

Tot i estar situada més al sud que Barcelona, la seva situació, molt més a l’est, fa que Atenes estigui molt més a prop de les regions de fred, com Rússia, Sibèria o el Bàltic.

Aquest fet fa que, en situacions sinòptiques de nord i nord-est siguin freqüents grans descàrregues d’aire fred potents.

Per fer-nos-en una idea, a Barcelona és estrictament amb grans entrades de fred continental (de nord-est) que arriben freds rigorosos. Aquest tipus de situacions són de les que tenen una freqüència menor, atès que la circulació general atmosfèrica va en sentit contrari, d’oest a est.

Grècia, tot i estar més al sud no necessita estrictament un nord-est pur per tenir grans descàrregues de fred, sinó que amb nord (més freqüent) també poden tenir freds rigorosos.

Una ciutat envoltada de mar

Un altre factor que hi juga va també lligat amb la geografia. I és que tot i que Atenes i Barcelona pertanyen totes dues a penínsules, el cert és que la grega és molt més petita i Atenes queda molt més a prop del mar que Barcelona en totes les direccions possibles.

D’aquesta manera, la península Ibèrica funciona com un petit continent en què nosaltres quedem a l’est, lluny de la humitat que pugui arribar de l’oest i del nord.

Per contra, a Atenes és més fàcil que la humitat pugui arribar de més indrets, atès que té el mar molt més proper.

Per veure neu a Barcelona, depenem gairebé de forma exclusiva d’un vent de gregal que agafi humitat de Ligúria o Lleó, o de la formació del rebuf en entrades de nord.

El fred coincideix amb l’estació més plujosa

Un altre fet molt important rau en la climatologia.

climograma Atenes
Climograma Atenes. Font: Servei Meteorològic grec. www.emy.gr

Tot i que Barcelona i Atenes comparteixen clima mediterrani, el fet és que tenen trets diferencials importants. A Barcelona tothom té clar que plou més a la tardor i la primavera, mentre que estiu i hivern són especialment secs.

Aquest fet és una petita anomalia dins del clima mediterrani, on l’estació més plujosa coincideix amb l’hivern.

Això fa que, tot i que la pluviometria anual d’Atenes sigui poc més de la meitat que la de Barcelona (410 litres a Atenes per 620 litres de Barcelona) és més probable que nevi a Atenes perquè coincideixen fred i humitat.

De fet, els mesos d’hivern (desembre a febrer) cauen a Barcelona, de mitjana 126,3 litres, mentre que la xifra puja fins als 168 en el cas d’Atenes, un 33 % més que a Barcelona.

La contrapartida: estius més tòrrids

Però ser més al sud també té els seus inconvenients. Si bé a Atenes la temperatura mitjana dels mesos hivernals és tan o més baixa que la de Barcelona, la cosa canvia si mirem els estius, que tenen una temperatura mitjana fins a 4 ºC superior a la nostra, comparada amb les dades de l’Observatori Fabra.

Les mínimes tropicals i tòrrides són més nombroses a Atenes i els pics de calor també més intensos.

Comparteix a: