El decret d’excepcionalitat per sequera de la Generalitat protegeix els llacs, fonts i basses urbans en què hi hagi vida. En aquest cas, a diferència dels que compleixen funcions merament estètiques, sí que poden rebre aportacions d’aigua per garantir la supervivència de les espècies que hi viuen. De fet, els principals llacs urbans de la ciutat, com el del Parc de la Ciutadella o el del Parc de Diagonal Mar, tenen un sistema de recirculació de l’aigua per evitar que es faci malbé. I, en cas que calgui fer-hi alguna aportació, sempre es fa amb aigua freàtica.

Tot i tenir l’aigua garantida, alerten els experts, la sequera —si s’allarga massa— pot reduir la població de moltes espècies. Això és perquè hi haurà escassetat de la seva font d’aliment. “Si no plou, la reproducció de molts animals —com els amfibis o les aus— es veu alterada, sobretot per la manca d’insectes, que són el seu aliment”, ha destacat el científic membre de Galanthus Natura Sergi Garcia. També ha recordat que en algunes basses de la ciutat, com la del Parc del Laberint d’Horta, hi viuen espècies protegides i preservar-les és una prioritat.

Només es buiden els llacs sense vida animal

Els que sí que s’han començat a buidar són les fonts i llacs en què no hi ha vida, com el del Parc del Clot. Com que no està permès reomplir-los, l’aigua estancada acaba fent-se malbé i podria derivar en un problema de salut pública. No es tornaran a omplir mentre duri l’excepcionalitat per sequera.

Comparteix a: