Després de 30 anys pasturant el seu ramat a Collserola, José Antonio Montoya no ha tingut més remei que vendre’s les ovelles a contracor i “penjar el bastó”. Els 263 caps de bestiar que ha venut ja se’ls han emportat de la nau i ara al tancat només hi queden una trentena d’ovelles joves que aviat aniran a l’escorxador. La data límit per acatar la resolució i deixar la nau és el 13 de juny però ha acordat amb el Parc de Collserola dos o tres dies més per marxar. El cap de setmana del 15-16 de juny, l’espai quedarà buit.

“Fa un any que hauria d’haver marxat”

Segons Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Parc, li sap greu la situació personal a la qual s’ha vist abocat Montoya, que coneix des de fa molts anys, però assegura que no hi havia alternativa. “Fa un any que hauria d’haver marxat”, assegura Vilamú, ja que el concurs públic per ocupar la nau el van guanyar uns altres pastors. Tot i això, malgrat els inconvenients que els ha causat, des del parc han fet el possible per donar veus i ajudar Montoya a instal·lar-se a un altre punt de l’àrea metropolitana amb el ramat. Vilamú afirma, però, que ha estat impossible.

Desinfecció i canvi de ramat

Un cop la nau quedi buida el parc contractarà una empresa per desinfectar-la i entre finals de juny i principis de juliol el pastor guanyador del concurs, David Barrero, i el seu soci, David Barris, podran accedir en una mena de “transhumància”, ja que actualment es troben a Can Coll, a dues o tres hores a peu, a la nau sota cobert que deixarà en breu Montoya. El nou ramat s’hi hauria d’haver instal·lat el 2 de maig del 2023. Des d’aleshores, els dos ramaders asseguren que han patit la mort de més d’una desena de xais pel fet d’estar al ras.

Canvi de vida per a Montoya, a pocs anys per jubilar-se

El pastor José Antonio Montoya des de l’any 2011 estava instal·lat a la nau pública de Montcada i Reixac, que pertany al Consorci del Parc Natural de Collserola. Fins l’any passat només ell s’hi havia presentat als concursos, però va perdre la darrera convocatòria. Montoya va impugnar el concurs i es va negar a marxar, mentre el ramat del pastor guanyador i el seu soci van haver de ser ubicats provisionalment en una instal·lació al ras a Can Coll des de setembre.

En un primer moment, el Tribunal Català de Contractació Pública no ha donat la raó a Montoya. Per això el pastor va presentar un segon recurs. La data límit per acatar la resolució és el proper 13 de juny, i per evitar problemes amb la justícia ha decidit retirar-se, però manté el pols legal amb l’esperança que tard o d’hora el tribunal es posicioni en favor seu.

30 anys pasturant a la zona

José Montoya va explicar a betevé que fa 30 anys que les seves ovelles pasturen en aquesta zona. Va heretar el permís per fer-ho del seu pare, i que quan s’havia plantejat marxar-ne el Parc de Collserola li havia insistit que no ho fes. Va pasturar 16 anys per la zona en espera que s’hi construís un cobert. Assegura que en aquest temps va tenir moltes pèrdues econòmiques: “Si fes comptes de totes les pèrdues que he tingut, avui ja en tindria per jubilar-me”, explica. Afirma que durant aquest temps hauria pogut marxar amb les seves ovelles a altres llocs “però em van convèncer perquè em quedés”.