parheli barcelona que es
Parheli observat a Barcelona. Autor: Alfons Puertas.

Aquest dimecres al matí s’ha captat un fenomen òptic d’allò més curiós: un parheli. Es tracta d’un fenomen atmosfèric ben conegut que apareix al cel com si fossin dues taques lluminoses a ambdós costats del Sol, sovint acompanyades per un halo solar. Aquests punts brillants poden enlluernar força i sovint exhibeixen tot un seguit de colors que recorden a l’arc iris, amb el color vermell més proper al Sol i el blau, més allunyat.

Com es forma un parheli?

El parheli es forma a través de la refracció i la reflexió de la llum solar en incidir sobre els cristalls de gel presents a l’atmosfera. De fet, aquests dies tenim presència de núvols alts i prims, que precisament estan formats per aquests cristalls.

Quan la llum del Sol entra en els cristalls es refracta amb un angle de 22 graus, fet que crea aquests punts lluminosos a ambdós costats del Sol. L’orientació dels cristalls és crucial: han d’estar alineats horitzontalment perquè el fenomen sigui visible.

Existeixen fenòmens similars

Els halos solars són fenòmens similars en formació als parhelis. En aquest cas, la llum solar també passa a través de milions de cristalls de gel suspesos en la troposfera i creen un cercle lluminós amb un radi de 22 graus al voltant del Sol.

halo solar
Halo solar vist des de l’Observatori Fabra el 2020. foto: @alfons_pc

Un altre fenomen que es veu sovint a casa nostra és la corona solar. Es tracta d’un anell de colors que es forma al voltant del Sol o la Lluna per la difracció de la llum en petites gotes d’aigua o cristalls de gel. A diferència de l’halo solar, que és més gran i uniforme, la corona solar té una mida menor.