El pantà de Vallvidrera es manté a nivells d’aigua força baixos. Molts dels visitants que hi passen pensen que és per la sequera i la manca de pluges prou abundants i sostingudes per omplir-lo. Però en realitat, el causant d’aquests nivells té nom i cognom: “Paramisgurnus dabryanus”. Es tracta d’un peix invasor que fa anar de corcoll el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat.

El “Paramisgurnus” és d’origen xinès i a Europa només se n’ha notificat la presència en dos punts: en un pantà d’Alemanya i a Collserola, al pantà de Vallvidrera. No és l’únic peix que ha ocupat un espai d’on no és natural, però sí que és dels més persistents. El que el fa tan resistent és la capacitat de sobreviure amagat al fang.

Precisament, això és el que va passar l’estiu de l’any 2020, quan es va fer el primer intent d’eliminació d’aquesta espècie invasora. Es va buidar molt el pantà i a l’espai on va quedar l’aigua es va practicar la pesca elèctrica, un sistema que atordeix els animals per agafar-los manualment amb xarxes. També es va retirar un bon gruix de fang amb una retroexcavadora per treure opcions al “Paramisgurnus”.

Però res d’això no va ser suficient. Quan van arribar les pluges del mes de setembre, es va deixar que s’omplís el pantà. Unes setmanes més tard, es van tornar a detectar exemplars de “Paramisgurnus” a l’aigua. L’espècie havia aconseguit sobreviure amagada entre la sorra i el fang que havia quedat.

“Paramisgurnus”

Biocida contra el peix invasor

La Generalitat es planteja ara fer servir eines més agressives. En concret, vol utilitzar un biocida, un producte químic per fer fora el “Paramisgurnus” del pantà de Vallvidrera. Necessita el vistiplau del Ministeri d’Agricultura i Pesca i també del de Sanitat. Ara mateix se n’estan tramitant els permisos. El Consorci de Collserola aplicarà el tractament l’estiu del 2023.

Mentrestant, cal mantenir el pantà a nivells força baixos per evitar que el peix invasor es torni a amagar al fang. “Des de fa dos anys fins a l’any que ve, mantenim el pantà amb un nivell mitjà-baix, ho hem fet expressament perquè no volem que ens torni a passar com fa dos anys, peixos enterrats en el fang fora de l’àmbit d’actuació del biocida i que se’ns escapin i puguin tornar a repoblar el pantà“, explica el cap de Medi Natural i Territori del Consorci de Collserola, Joan Vilamú.

El pantà de Vallvidrera té un nivell força baix d’aigua

Sense perill per als amfibis

Vilamú reconeix que el nivell de l’aigua “no és òptim” pel que fa a l’aspecte paisatgístic. Ara bé, assegura que “és suficient” per garantir la supervivència d’espècies autòctones d’amfibis, com ara les granotes, els gripaus i les reinetes. Aquests amfibis necessiten aigua especialment a la primavera, quan les cries passen per la fase de la metamorfosi en què necessiten l’aigua per viure. El tractament amb el biocida no es farà fins a l’estiu, per tant, se’n garantirà l’època de reproducció.

Abans de fer el tractament contra el “Paramisgurnus”, faran una captura amb pesca elèctrica per retirar tortugues i altres espècies. Ara bé, Vilamú assegura que no hi ha espècies autòctones de peixos al pantà de Vallvidrera. “Tots els peixos que hi pugui haver al pantà són introduïts“, assegura.