Les comunitats energètiques de la Bordeta i del Bon Pastor es converteixen en les primeres cooperatives de Barcelona a posar en marxa un projecte d’autoconsum compartit d’energia. Actualment hi ha cinc comunitats energètiques més constituïdes arreu de la ciutat, la majoria cooperatives de veïns, que treballen en diferents projectes vinculats a la transició ecològica.

Plaques solars per a una trentena de llars a la Bordeta

La Comunitat Energètica de la Bordeta ha trigat dos anys a materialitzar el projecte d’autoconsum compartit d’energia que es fa realitat gràcies a dues instal·lacions de plaques solars en dos edificis d’habitatges. La instal·lació situada al bloc d’habitatge cooperatiu La Diversa, a la carretera de la Bordeta, es va connectar a la xarxa elèctrica el gener d’aquest any.

Instal·lació de La Diversa, connectada a la xarxa elèctrica des de gener del 2024

La segona instal·lació està situada al terrat de La Borda, un altre bloc d’habitatge cooperatiu ubicat al carrer de la Constitució. En aquest cas, tot i que la instal·lació ja està a punt per generar energia, la cooperativa encara està tramitant els permisos per posar-la en marxa.

Instal·lació de La Borda, preparada per connectar-se a la xarxa però pendent de legalització

Ambdues instal·lacions tenen 18kW de potència instal·lada i abastiran 30 socis de la cooperativa, que veuran aviat reduïda la factura de la llum. Són famílies que viuen en aquests dos edificis cooperatius i en altres edificis propers, així com també l’Economat Social de Sants, ubicat als baixos de La Borda i que es convertirà en el primer comerç de la ciutat a beneficiar-se de d’un autoconsum compartit d’energia.

Plaques fotovoltaiques al Bon Pastor per a 60 famílies

La primera comunitat energètica del Bon Pastor arrenca amb una instal·lació d’energia d’autoconsum. Es tracta d’una estructura de plaques fotovoltaiques amb capacitat per produir 18 kWh. Col·locades al terrat de sis blocs d’habitatges situats als carrers d’Alfarràs i Mollerussa, permetrà que 60 famílies de sis comunitats veïns es puguin reduir despeses bàsiques de la factura com la llum de l’escala, l’ascensor i l’electricitat del pàrquing.

Instal·lació de plaques fotovoltaiques al Bon Pastor

Aquesta iniciativa és un pla pilot que, segons el grup motor de la Comunitat Energètica del Bon Pastor, volen replicar en altres edificis del barri. La instal·lació està pendent de posar-se en marxa i també s’hi ha col·locat una coberta verda.

Altres experiències a la ciutat d’autoconsum energia compartida

L’abril de 2022 l’Ajuntament va instal·lar plaques solars al terrat de l’Institut Quatre Cantons (el Poblenou) amb l’objectiu de generar electricitat i repartir-la entre aquest centre educatiu, l’Institut Maria Espinalt, el Centre Cívic Can Felipa, el Parc de Bombers de Llevant i una trentena de famílies del barri. Aquesta es va convertir en la primera comunitat energètica de la ciutat, però la inversió i l’organització la va fer el consistori barceloní. Encara està pendent de posar-se en funcionament.

L’Institut Quatre Cantons del Poblenou cedirà energia solar a equipaments i pisos de l’entorn
Una part de l’energia generada es quedarà a l’institut i, l’altra part, anirà a parar a equipaments públics (com el Centre Cívic Can Felipa) i a una trentena de famílies que viuen a menys de 500 metres

A més de les comunitats energètiques de la Bordeta i del Bon Pastor, actualment n’hi ha quatre més, a Gràcia, Nou Barris, el Guinardó i el Poble-sec. I una altra que, sota el nom Som Barcelonès, té abast metropolità. Totes tenen com a principal objectiu impulsar la transició energètica en àmbit local i empoderar el ciutadà en l’elecció del model de consum energètic per fer-lo més resilient al canvi climàtic.