onada fred catalunya

Estem vivint una onada de fred a Catalunya? La Setmana dels Barbuts 2023 ha arribat amb ganes de donar la raó a la tradició que marca que és la setmana més freda de l’any. Aquest dimecres ha arribat una una massa d’aire àrtic que farà baixar notablement la temperatura fins a dur un ambient de rigorós hivern. Farà fred, però es pot parlar d’onada de fred?

Onada de fred a Catalunya, sense una definició única

Malgrat ser un concepte força utilitzat, l’onada de fred no té uns criteris únics i, tot i que hi ha molts factors en comú, el cert és que hi ha algunes petites diferències i matisos en funció de l’estament que la defineix.

Així, tot i que la durada mínima estipulada sembla clara i s’estableix en un mínim de tres dies, els llindars i l’extensió marquen aquestes petites diferències.

El percentil 2 del Meteocat

Un dels més utilitzats és el criteri del Meteocat, que estableix superar un mínim de tres dies consecutius el llindar de temperatura mínima que marca el percentil 2 de les dades (desembre a març) del període 2012-2021.

Temperatures mínimes que s’haurien de superar durant tres dies consecutius per considerar-se onada de fred segons el percentil 2 del Meteocat. Font: SMC

Aquest tecnicisme, equival a dir que en el cas del centre de Barcelona hem de registrar durant un mínim de tres dies seguits una mínima inferior als 2,9 ºC, un fet que no sembla que hagi de passar, com a mínim, fins al cap de setmana si és que s’acaba assolint aquest llindar.

De fet, tot indica que la zona on és més probable que es puguin assolir registres prou baixos per a superar el llindar seria l’àrea dels Pirineus i del Prepirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un preavís per fred de grau 1/6, de moment, per a dijous i divendres.

L’AEMET, un criteri diferent

En el cas de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) el criteri, tot i ser semblant, varia una mica.

En aquest cas es fa servir el percentil 5 (una mica menys restrictiu que el Meteocat) però del període 1971-2000 (amb dades menys “escalfades” que les actuals en un context inequívoc de canvi climàtic).

Llindars del percentil 5 dels mesos de gener i febrer (període 1971-2000). Font: AEMET

A més a més, l’onada de fred definida per l’AEMET fa necessària una mínima extensió territorial per poder parlar d’onada de fred. Així, es necessita que un 10 % de les estacions meteorològiques d’un territori superin els llindars del percentil 5 dels mesos de gener i febrer, que en el cas de Barcelona (aeroport) se situen en 0,3 ºC.

I doncs, serà una onada de fred o no?

Dependrà del fred que faci en dies propers i dependrà probablement també del criteri que se segueixi.

A hores d’ara sembla molt poc probable que amb el criteri del Meteocat es pugui acabar parlant d’onada de fred, ni a Catalunya ni, per descomptat a Barcelona. Com a mínim, fins a finals d’aquesta setmana. A partir de llavors, la clau serà si finalment el vent encalma i s’imposa l’anticicló.

Es tracta d’un escenari que portaria nits molt fredes fora de les zones de muntanya i que podria acostar els termòmetres al llindar d’avís. Tot i això, encara queden força dies i els diversos models no s’acaben de posar d’acord.

Onades de fred: cada cop menys i de menys durada

El que sembla clar és que parlar d’onada de fred amb aquests criteris serà cada vegada més complicat en un context clar de canvi climàtic.

Episodis d’onada de fred durant els darrers anys. Font: AEMET

Un estudi de l’AEMET posa de manifest que les onades de fred van a la baixa, tant en durada, com en extensió com en nombre d’episodis.

En el cas de Catalunya, cal remuntar-se el febrer del 2018 per trobar un episodi d’onada de fred. Altres episodis recents són el de 2015 i 2012, la darrera vegada que va glaçar de manera general a Barcelona. Tot i això, caldria recular fins al 2005 per a trobar l’últim cop que va glaçar al centre de la ciutat.