on nevarà a Catalunya
Mapa de neu acumulada entre dilluns 6 i divendres 10 de febrer. Font: Meteoexploration (WRF)

Un canvi brusc de temps afectarà Catalunya al llarg de la setmana. Es farà notar a partir de dilluns i es manifestarà en forma d’un descens brusc de la temperatura, vent, un temporal marítim dur i possibilitat de precipitacions. Malgrat que encara hi ha força incertesa sobre l’abast final de les precipitacions, així com pel que fa a la cota de neu final, tot fa pensar que la neu es deixarà veure en alguns moments a zones on és poc habitual, no a cotes especialment baixes a la majoria de comarques.

Dilluns, punt d’inici de l’episodi

L’ambient primaveral del cap de setmana es girarà com un mitjó al llarg de dilluns amb la formació d’una petita borrasca al Mediterrani occidental, centrada a l’est de les illes Balears.

En altura també anirà entrant, a tots els nivells, una massa d’aire fred d’origen continental. Una primera bossa freda en altura circularà pròxima a la costa catalana durant dilluns i dimarts tendirà a desplaçar-se cap a l’oest de la península Ibèrica.

La posició de la borrasca mediterrània condicionarà el règim de vent cap a Catalunya. Ara com ara tot indica que la borrasca dilluns impulsarà vent de gregal cap al litoral, procedent del nord-est, un fet que farà que les precipitacions que caiguin dilluns siguin febles i concentrades sobretot al litoral, el prelitoral i punts del nord-est del territori, especialment a l’est de la Serralada Transversal. Les precipitacions seran més abundants cap a les costes valencianes i les Balears.

La cota de neu baixarà cap a 500 o 400 metres dilluns a la tarda al nord de la Costa Brava i les comarques gironines i es mourà, “a priori”, entre els 800 i 900 metres al litoral i prelitoral centrals a darrera hora. Dilluns no es preveu cap gran nevada, els gruixos en general seran minsos.

Convé tenir present que la posició final de la borrasca mediterrània, així com de la bossa freda en altura, podrà fer variar tant l’extensió de la precipitació com la cota de neu.

Neu acumulada dilluns, 6 de febrer. Font: ECMWF/Meteored

Dimarts, precipitacions més extenses

Dimarts es mantindrà el mateix patró de fred i l’entrada de vent de gregal, el qual girarà a llevant a partir del migdia. Aquest gir del vent cap a llevant, més humit, afavorirà que les precipitacions afectin més comarques catalanes, tot i que les més abundants continuaran emplaçades sobretot al litoral i el prelitoral, així com les comarques de la meitat est del país. També podrien arribar, en menor mesura, cap a punts de l’interior i Ponent.

Mapa isobàric previst per a dimarts al migdia. Font: Met Office

La cota de neu no experimentarà canvis importants, per bé que tornarà a ser variable en funció de la comarca, per bé que, de mitjana, al conjunt del territori es mourà al voltant dels 800 metres.

La nevada serà abundant al Pirineu oriental i a l’entorn de la Serralada Transversal i el Montseny, així com al massís dels Ports, on es podran acumular més de 40 centímetres per damunt de la cota dels 1.500 metres. La nevada serà entre feble i moderada a la resta dels Pirineus i arribarà fins al fons de la majoria de valls. També podrà nevar amb ganes a les cotes altes de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el prelitoral tarragoní i l’altiplà central.

Neu acumulada entre dilluns, 6, i dimarts, 7 de febrer. Font: ECMWF/Meteored

Menys opcions a partir de mitja setmana

A partir de dimecres la incertesa és especialment elevada a hores d’ara. No hi ha un consens clar entre els principals models meteorològics. Tot sembla indicar que es mantindrà la situació de gregal o llevant, amb precipitacions que seran més probables cap a les comarques gironines i el Pirineu oriental. Malgrat això, tot sembla indicar que seran febles i irregulars.

El que sembla clar és que la temperatura tendirà a pujar gradualment a partir de dijous, un fet que també farà que la neu, en cas de caure, vagi quedant emplaçada a cotes més habituals per l’època de l’any.

Temperatura prevista (línia blanca) respecte a la mitjana (línia vermella). A baix, previsió de precipitacions. Font: Wetterzentrale.de
Comparteix a: