Segur que alguna vegada, sovint passejant o anant de casa a la feina o de la feina a casa, et deus haver exclamat i alhora preguntat: “Quina pudor de clavegueram!“. N’estem convençuts que sí, però el més interessant i curiós és el fet que, en funció de les condicions meteorològiques que tinguem al damunt i del temps que faci, es desprendrà més o menys fortor.

Què ho fa que a vegades faci més o menys pudor?

De ben segur que, esporàdicament, ja fos passejant, anant en bicicleta o just en el moment de sortir o entrar al cotxe si aquest està just a la vora d’una sortida de clavegueram, et deu haver vingut una fortor, una olor més aviat desagradable.

Per un moment, podries haver pensat que era qüestió dels conductes d’un carrer en concret, però al seguir avançant te n’adones que no era un fet puntual, sinó que s’escampava per tot el barri. Però, què ho fa que dies en concret el clavegueram faci més o menys pudor?

Hem de tenir present que, sobretot en episodis de sequera, els canals i conductes que emmagatzemen l’aigua residual de la ciutat acumulen molta matèria orgànica. Aquesta matèria pot tenir diversos orígens, ja sigui biològic, com les restes orgàniques abocades pel vàter, com residus domèstics (olis, desinfectants, lleixius…). A més, malgrat els embornals dels carrers, en la majoria dels casos fan de filtre, no eviten al cent per cent que moltes restes s’hi acabin escolant.

Autor: Alfons Puertas

Amb tot plegat, en episodis llargs sense pluja és més fàcil que les aigües residuals quedin paralitzades, no hi ha renovació.

D’altra banda, hem de tenir en compte que la pressió atmosfèrica hi juga un paper força important amb aquestes olors pudents. En funció de si estem sota el domini de l’anticicló (associat a les altes pressions) o bé, en situacions dominades per baixes pressions o per l’arribada de pertorbacions, pot influir en aquestes fortors.

Si entenem el concepte d’altes pressions com el fet de tenir “més aire al damunt“, aquest aire empeny o aixafa cap avall amb força, pesa més, i, per tant, evita que les pudors s’alliberin amb facilitat. Si pel contrari, la pressió disminueix, habitualment té lloc quan s’apropa un canvi de temps, temps insegur o possibles pluges, les olors desagradables del clavegueram tendiran a enfilar-se i s’escaparan produint aquestes molèsties al nostre olfacte.

Per a bé o per a mal, 10 dies més sense senyals del clavegueram

Ara per ara i després d’un cap de setmana marcat pels efectes de la gran borrasca Monica, l’ambient anticiclònic s’anirà atansant a casa nostra i ens deixarà força tranquil·litat durant dies.

Si bé és cert, una petita cua de front amb aire fred en altura, de cara a les últimes hores de dijous i durant divendres, reactivarà les precipitacions en àrees dels Pirineus i Prepirineus, comarques de Girona i al nord de les de Barcelona.

Això no treu però, que sigui probable algun patac a l’interior de les comarques gironines. Malauradament, tot just no serà ni flor d’un dia sinó d’unes hores, en el context de sequera que estem vivint. Acumulacions entre dècimes de litre i 10 o 15 litres per metre quadrat al Montseny, les Guilleries i la Serralada Transversal.

Així doncs, no es veu cap canvi significatiu ni substancial com a mínim a 10 dies vista, és a dir, res fa pensar que haguem de tenir una davallada de la pressió atmosfèrica considerable a curt termini. En resum, per a bé o per a mal, seguirem com a mínim 10 dies més sense rebre senyals del clavegueram i, per tant, sense aquestes pudors, que sovint són força repulsives i repugnants.

Ara bé, si mirem força enllà coincidint amb l’entrada de la primavera astronòmica, cap als volts del 20-21 de març, podríem entrar en un altre període més inestable amb l’acostament de noves pertorbacions i, per tant, posar a prova les flaires pudents dels claveguerams que ens envolten.

La previsió del temps a Barcelona, permanentment actualitzada