El Port de Barcelona ha posat en marxa les obres de prolongació de l’espigó de Sant Sebastià, que multiplicarà per quatre la seva longitud. L’objectiu d’aquesta actuació és protegir la platja de Sant Sebastià dels temporals marítims, prevenint-ne l’erosió i la pèrdua de sorra. Els treballs es faran en dues fases per evitar els mesos d’estiu, quan la platja s’omple de banyistes.
De 50 a 220 metres de longitud
L’espigó de Sant Sebastià, actualment, té uns 50 metres de longitud, però quan acabin les obres en farà 220. L’ampliació de 170 metres tindrà dos trams diferenciats: el primer, de 60 metres, sobresortirà uns 20 centímetres sobre el nivell del mar; el segon, de 110 metres, avançarà sobre el fons marí i quedarà submergit a 180 centímetres sota el nivell del mar.
L’obra té un pressupost de prop de set milions d’euros que finança, en la seva totalitat, el Port del Barcelona.
El canvi climàtic accelera el projecte
El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha assegurat que aquesta actuació es va projectar fa anys, però que el canvi climàtic n’ha accelerat l’execució.
Obres en dues fases
Les obres s’han planificat per minimitzar les molèsties als usuaris de les platges. Per això, els materials es fabricaran al port de Barcelona i es transportaran per via marítima, evitant el pas de vehicles pesants per la zona. D’aquesta manera, el port també vol reduir les emissions.
Els blocs de formigó que construiran aquesta amplicació ja s’estan preparant a les instal·lacions del port, i en unes setmanes començaran els treballs a l’espigó.
Els treballs es faran en dues fases. La primera, que arrenca ara, s’allargarà fins al maig del 2022; i la segona es farà d’octubre del 2022 a març del 2023. Així es garanteix que les actuacions no afecten la temporada de banys.
La pèrdua de sorra a les platges, un “problema crònic”
El consistori barceloní considera que la pèrdua de sorra a les platges és un problema cronificat. Així ho va assegurar en el darrer balanç anual de platges el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia. La causa principal són els temporals marítims, com el Gloria, que va arrasar el litoral barceloní el gener del 2020, que amb el canvi climàtic són més freqüents i tenen més intensitat. En els darrers anys, les platges de Barcelona han perdut 100.000 m2 de sorra.
Per això, les obres per allargar l’espigó de Sant Sebastià volen prevenir aquesta pèrdua de sorra en situacions de temporal i facilitar la seva recuperació de forma natural.