onada calor barcelona

Les temperatures aquest divendres al matí han superat els 36 ºC al Parc Natural de Collserola, en un moment de flaix de calor que ha disparat els termòmetres durant unes hores. Tot i aquesta calor extrema, en aquest punt de Barcelona i en altres punts de la ciutat, molts ciutadans han tingut la sensació que han aguantat millor la temperatura d’aquesta onada de calor a Catalunya en comparació amb dies previs, on el termòmetre no havia arribat tan amunt. Per quina raó passa això? La clau està en la humitat i, per tant, en l’índex de xafogor. T’ho expliquem.

Humitat més baixa durant l’onada de calor

L’episodi d’altes temperatures per l’onada de calor que afecta tot Catalunya va començar el dimarts, 12 de juliol, amb un ascens que ha arribat al seu punt àlgid aquest divendres i que seguirà fent-ho el dissabte. Durant aquests dies, la temperatura a Barcelona ha estat superior a l’habitual, però la sensació per a molts és que la situació ha estat molt més suportable.

L’onada de calor, i concretament el flaix d’aquest divendres al matí, ha comportat una davallada del percentatge d’humitat a l’ambient, que s’ha situat als entorns del 35 %. El més habitual per aquestes dates és que la humitat no baixi durant el dia el 50 o 60 %. Si bé amb humitats altes és habitual que la temperatura sigui més baixa, la sensació de calor s’incrementa, amb índexs de xafogor que poden arribar als 40 ºC si la humitat és pròxima al 90 o el 100 %.

La sensació de xafogor

La humitat elevada típica del litoralcombinada amb la temperatura de l’estiu, dificulta l’evaporació de la suor pel fet que l’aire està gairebé saturat d’humitat i no en pot encabir gaire més. En aquesta situació la suor s’acumula damunt de la pell i la refrigeració natural del nostre cos es veu entorpida. És quan notem una desagradable sensació de xafogor.

La sudoració és un mecanisme que ens permet refredar el nostre cos. L’evaporació, és a dir, el pas de líquid a gas de la suor que impregna la pell, implica una disminució de la temperatura corporal. La refrigeració associada a l’evaporació depèn de la humitat relativa de l’aire però, també, en certa mesura, de la velocitat del vent.

El vent contribueix a renovar la capa d’aire que hi ha immediatament damunt de la pell. Això restaura el mecanisme de sudoració i fa que funcioni millor i que es pugui refredar de forma natural el nostre cos. La sensació de xafogor és menor, per tant, si fa vent que si el vent és en calma.