pluja acumulada fins dijous

Ja se sap que passat Reis arriben les rebaixes. Els models meteorològics semblen haver entès aquesta premissa i han començat la setmana amb “descomptes” en la quantitat de pluja prevista per a l’episodi de borrasca mediterrània de dimecres i dijous.

Humitat i fred: pendents de quina proporció

Tot i que l’episodi, sinòpticament, està més que servit, encara hi ha molts matisos per resoldre que determinaran finalment en quina mesura ha de ploure i amb quina quantitat.

Una de les incògnites més importants a aquesta hora és qui guanyarà més la partida, si la massa d’aire més humida i temperada del Mediterrani o la freda que arribarà per l’oest.

Fins fa unes hores semblava que guanyava pes la massa d’aire mediterrani, si més no durant unes hores, cosa que afavoria un ascens transitori de la temperatura en capes mitjanes de la troposfera que, al cap i a la fi, indicava un augment de la humitat i de la quantitat de pluja.

Els mapes d’aquest dilluns aposten més per la massa d’aire fred. Recula, per tant, la quantitat de pluja però, en canvi, la cota de neu podria ser més baixa durant tot l’episodi. Petits detalls que marcaran el decurs d’aquest episodi.

Posició i profunditat de la baixa, també clau

Una altra de les coses que canvia lleugerament respecte dels darrers dies és la profunditat de la baixa, menys intensa avui que en actualitzacions anteriors i amb un camp de vent menys fort i també més agregalat, motiu que també ajuda a aquesta “rebaixa” en les precipitacions previstes.

En totes aquestes variables encara hi ha prou marge per veure més o menys pluja i, en aquest sentit, tot i que l’episodi sigui a només 48 hores vista, encara hi ha força incertesa.

I doncs, plourà o no?

Tot i la rebaixa dels models d’aquest dilluns al matí, el pronòstic més probable continua apostant per pluja general a gairebé tot Catalunya i amb quantitats acumulades prou dignes. Tot i això, algunes comarques podrien quedar fora del premi de la pluja o quedar simplement en una regada testimonial.

Els acumulats, que fins aquest diumenge semblava que podrien superar amb certa freqüència els 50 litres, sembla que podrien quedar per sota d’aquesta marca.

Malauradament, encara no es pot assegurar res, ni en extensió ni en quantitat. Mapes en mà, les zones on menys ha plogut els darrers mesos podrien ser de les més beneficiades, però serà un episodi del tot insuficient per aturar una sequera que s’allargarà encara almenys unes setmanes o mesos més. De nou, incertesa.

I la neu, on i a quina cota?

La rebaixa de la precipitació prevista vindria acompanyada, si els mapes mantenen aquesta situació, per una temperatura més baixa. Això fa pensar que la cota de neu es podria situar entre els 600-800 metres i, fins i tot, per sota a les comarques interiors durant bona part de l’episodi.

Amb aquesta situació és factible pensar en una enfarinada a les muntanyes del prelitoral, especialment el Montseny, però també la Mola i Montserrat. El Prepirineu i la serralada Transversal, així com el Pirineu de Girona podrien ser, encara amb incertesa, els indrets on més neu es pugui acumular.

Mala mar i vent, també pendents de la borrasca

I lligada a la incertesa de tot el pronòstic, també el mar i el vent. Aquest diumenge semblava clar un temporal dur de llevant i gregal per a dimecres i dijous, un fet que es desdibuixa una mica amb els models numèrics d’aquest dimecres.

Encara tot obert. Per desgràcia, el que semblava un episodi de primera categoria pot acabar en una divisió inferior. Malgrat tot, bones notícies en un mes que no ens acostuma a deixar grans alegries pluviomètriques més enllà d’algunes excepcions sonades, com el Gloria d’aviat farà ja quatre anys.