El Zoo de Barcelona està d’enhorabona amb el naixement de cinc pollets de faisà d’Edwards. Per al centre aquesta és una gran notícia, ja que es tracta d’una espècie en perill crític a causa de la desforestació i també de l’ús de defoliants químics durant la Guerra del Vietnam, d’on és originària aquesta au.
El Zoo de Barcelona treballa per la conservació del faisà d’Edwards a través del Programa europeu d’espècies en perill (EPP).
Una espècie en perill crític d’extinció
Aquesta espècie està classificada com a perill crític d’extinció a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). El faisà d’Edwards és una espècie endèmica del Vietnam i, tot i que les seves poblacions mai han estat grans, des de l’any 2000 no hi ha registres de la seva presència al país del sud-est asiàtic.
Els motius tenen relació amb la pèrdua de l’hàbitat, la caça d’aquesta au i la defoliació durant la Guerra del Vietnam. Segons els experts, es creu que el faisà d’Edwards es pot haver extingit a la natura, ja que s’han instal·lat càmeres trampa i s’han fet estudis de camp i no hi ha registres de la seva existència.
Es treballa per reintroduir-lo a la natura el 2029
L’Associació Europea de Zoos i Aquaris va crear un programa de cria, l’EEP, per recuperar aquesta espècie. Actualment, la seva població està formada per 124 mascles, 108 femelles i 47 ocells que encara no han estat sexats.
A més, s’està treballant per reintroduir el faisà d’Edwards a la natura cap a l’any 2029. L’ONG Viet Nature treballa estretament amb l’EAZA i l’Associació Mundial pels Faisans (WPA) en un pla a llarg termini per fer-ho possible. A la reserva de Khe Nuoc Trong Nature, al Vietnam, s’han destinat més de 700 hectàrees a la seva preservació, amb l’objectiu que en un futur es puguin reintroduir. També es vol crear un centre per a la cria del faisà d’Edwards al mateix país.
Neixen altres espècies en perill al Zoo de Barcelona
Altres espècies en perill d’extinció també han nascut al Zoo de Barcelona en els últims mesos. És el cas d’una cria de mona aranya bruna. Es tracta d’una espècie també en perill crític d’extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. També treballen a reintroduir les espècies al medi natural com van fer l’any 2019 amb un centenar de ferrerets que es van portar a la serra de Tramuntana (illes Balears).