Anomalia de temperatura (ºC) a 1.500 m, dissabte a la mitjanit. Font: Wxcharts.com

El cap de setmana viurem el moment àlgid d’aquest episodi anòmal d’altes temperatures, amb registres propis dels dies més tòrrids de l’estiu. La causa, la presència en altura d’una bombolla d’aire calent, amb valors que a 850 hPa (uns 1.500 m) superaran els 20-22 ºC a Catalunya: registres entre 10 i 12 ºC per damunt de la mitjana climàtica.

Cap a Andalusia i sectors del centre peninsular s’esperen valors de 26 o 27 ºC a 1.500 metres, uns 15 o 16 graus per sobre de la normalitat.

Temperatura prevista i vent a 1.500 metres dissabte, 21 de maig, a les 15 h. S’esperen valors d’entre 20 i 27 graus a la península Ibèrica i a l’entorn de 10 ºC a la vertical de Líbia. Font: Windy.tv

Més calor a Catalunya que en alguns punts del Sàhara

Els vents del sud a diversos nivells seran els responsables de fer arribar, procedent del Sàhara, la massa d’aire calent i pols en suspensió que afectarà de ple Catalunya. Serà precisament durant el cap de setmana, quan el sud-oest d’Europa i el Mediterrani occidental viuran una anomalia positiva de temperatura excepcional.

Per contra, els vents del nord faran arribar una massa d’aire fresc procedent del nord d’Europa i Rússia cap a algunes regions del nord d’Àfrica, cap a països com Egipte, Líbia, Tunísia o l’extrem oriental d’Algèria.

Temperatura en superfície prevista diumenge, 22 de maig, a les 16 h. Font: Windy.tv

Diumenge podria tocar sostre el termòmetre a Catalunya. Alguns models pronostiquen una temperatura màxima d’entre 38 i 40 graus a Lleida. Si s’acompleix aquest pronòstic, es fulminaria l’antic rècord de calor en un mes de maig a Lleida, establert en un registre de 35,6 ºC el dia 25 de maig del 2017.

També podria saltar el rècord precedent de calor de Girona, establert en 33,6 ºC l’any 2001. Els models pronostiquen una màxima d’entre 35 i 37 graus a Girona. A Barcelona no és clar que se superi el rècord establert fins ara (33,4 ºC, l’any 2001) a causa de la influència de la marinada, que moderarà el termòmetre.

Paradoxalment, aquest cap de setmana la màxima no arribarà als 30 ºC en extenses regions del desert del Sàhara, concretament del sector oriental: Líbia, Tunísia i Egipte.

Es comença a entreveure llum al final del túnel

Fa dies que els diversos models meteorològics insinuen que a principis de la setmana vinent podria començar a baixar la temperatura de forma clara a Catalunya. Malgrat això, encara no hi ha consens entre els diversos models.

Tot fa pensar que una massa atlàntica més fresca i inestable podria entrar a la península Ibèrica i escombrar la bombolla calenta africana cap a l’est. La massa fresca normalitzaria el termòmetre i faria aflorar la inestabilitat, amb ruixats i tronades a molts sectors.

Evolució de la temperatura prevista a 850 hPa (1.500 m) en blanc, respecte a la temperatura mitjana (en vermell). A baix, probabilitat de precipitacions. Font: Wetterzentrale.de