MarionaRifa-Ocata

Després d’un mes d’abril més aviat fresc i bastant ennuvolat, els models estacionals ens projecten un mes de maig que podria ser totalment diferent.

El denominador comú dels dos principals models estacionals que utilitzem (NOAA i Centre Europeu) és l’absència d’anomalies estranyes de temperatura i pluja. Dit d’una altra manera, no es preveu un maig fresc ni més humit del normal.

El Centre Europeu marca un maig càlid i eixut

Aquest model aposta per un mes de maig amb una temperatura més alta respecte a la mitjana i un dèficit hídric important. Això no vol dir que no plogui gens o que no puguem tenir cap dia de pluja o algunes tempestes de tarda, sinó que caurà menys pluja de l’habitual, sense poder-ho concretar més.

Centre Europeu: anomalia de temperatura a Europa prevista per al maig
Centre Europeu: anomalia de precipitació a Europa prevista per al maig

Météo France ha fet pública la seva previsió estacional per al maig, juny i juliol i aposta per aquesta mateixa línia: probabilitat d’un escenari més càlid a tot el Mediterrani i també més sec.

“Pel maig, cada dia un raig” no es compliria

Així doncs, tenint en compte la referència del Centre Europeu i també del servei meteorològic francès, serà difícil que tinguem un ruixat cada tarda del mes de maig.

La NOAA americana veu un maig que farà de maig

En canvi, la NOAA no veu un maig tan càlid ni tan sec. Més aviat projecta un mes amb una temperatura i precipitacions normals. Això vol dir que tindrem el temps que toca: ni més càlid ni més fred. D’aquesta manera, trencaríem la tendència d’anomalies constants des que hem començat aquest 2021!

De fet, el desgavell climàtic d’aquests quatre primers mesos de l’any ha estat important! El gener i el febrer han fet de març, mentre que l’abril ha tingut complex més aviat d’hivernal.

“Patinatge” dels pronòstics estacionals

Sempre us diem que aquest tipus de pronòstics s’han d’agafar amb pinces i amb molta cautela, perquè els escenaris del mes d’abril no s’han complert ni de bon tros. Els mapes ens dibuixaven una segona quinzena d’abril més càlida del normal, i no ha estat així.