El mes de maig va ser el més calorós a Catalunya des que es tenen registres. El mes de juny es va situar segon en el rànquing i el juliol, per ara, també es manté en aquesta segona posició. El catedràtic de geografia física de la UB, Javier Martín Vide, ha alertat a betevé que les temperatures que estem vivint aquest final de primavera i principi d’estiu “són l’avançament del que acabarà sent quotidià”.

Martín Vide ha assegurat que el canvi climàtic està causant “un avançament clar de l’estiu” i un increment del nombre d’onades de calor i de la seva intensitat i durada. “En l’última dècada, les onades de calor han estat el doble de freqüents i més primerenques que en les dècades immediatament anteriors”. A més, recorda que la majoria dels rècords de calor s’han registrat els darrers anys.

Més calor, menys pluja

A més de patir els efectes de l’onada de calor, també estem immersos en una sequera important. De fet, ja fa dos anys que a Catalunya plou per sota del que havia estat fins ara habitual. Això, segons Martín Vide, també és una clara conseqüència del canvi climàtic que està impactant especialment en el clima mediterrani. “No podem esperar que plogui més sovint en el futur i, en canvi, sí que podem esperar clarament que la temperatura continuï augmentant”.

El catedràtic explica que, a diferència d’altres climes en què el canvi climàtic pot causar més pluges, al mediterrani no serà així. Això, subratlla, farà que ens haguem d’adaptar. Tot i que els ciutadans barcelonins ja fan un us moderat d’aigua, poc per sobre del 100 litres al dia, “encara hi ha marge de millora”, assegura. Proposa aprofitar les aigües grises per a usos en què ara es fa servir aigua potable, com les cisternes dels vàters o instal·lar sistemes que permetin utilitzar l’aigua de pluja per al rec.

Comparteix a: