abril 2024 calid terra

El món ha experimentat el dotzè mes de temperatures rècord de manera consecutiva. La temperatura mitjana global va superar la mitjana del segle XX, situada en 14,8 graus, per 2,12 graus.

D’aquesta manera, el mes de maig se situa com el mes més càlid dels darrers 175 anys de dades registrats per la NOAA (sigles en anglès per a l’Administració Nacional dels Oceans i l’Atmosfera dels Estats Units).

Pel que fa al conjunt de terres emergides (és a dir, els continents, les illes, etc.), les temperatures van resultar ser més elevades que la mitjana arreu del món, llevat de l’oest d’Amèrica del Nord, Groenlàndia, el sud d’Amèrica del Sud, l’oest de Rússia i a punts de l’Antàrtida oriental. A més a més, l’Àfrica va registrar també el maig més càlid de la història.

Els oceans, també de rècord

Els oceans tampoc no s’han salvat de la calor. El mes de maig passat va ser el catorzè mes consecutiu amb temperatures oceàniques rècord, d’ençà que el 2023 comencessin a pujar.

A més a més, la temperatura superficial marina van ser més altes del que tocaria, ja que es van situar en valors rècord a l’oceà Atlàntic tropical.

Males notícies per al gel marí

L’extensió del gel marí a l’Antàrtida durant aquest mes de maig també retrocedit molt significativament, ja que, de mitjana, ha reculat poc més d’un milió de quilòmetres quadrats.

Aquest fet suposa la setena extensió de gel marí més petita en 46 anys.

Com ha estat la primavera meteorològica?

El període comprès entre els mesos de març i maig, conegut com a primavera meteorològica, va ser el més càlid mai registrat fins ara, ja que va arribar a una temperatura de 2,32 graus per damunt de la mitjana.

Cal recordar que el concepte de primavera meteorològica es fa servir dins de la comunitat científica com a criteri per simplificar el procés de comparació entre estacions de diferents anys.

Segons les previsions del NCEI (Centres Nacionals d’Informació Ambiental dels Estats Units), hi ha una probabilitat del 50 per cent que el 2024 es converteixi en l’any més calorós de la història, mentre que es preveu gairebé un 100 per cent de probabilitat que enguany se situï entre els cinc anys més càlids.

I a Barcelona, quines temperatures hem tingut aquest maig passat?

Si bé la sensació general és que ens estem salvant de grans calorades, val a dir que aquest mes de maig ha estat un més càlid del que tocaria. Si donem un cop d’ull a la temperatura mitjana registrada a l’Observatori Fabra, veurem que ha estat de 18,1 graus, una mica per damunt de la mitjana per al període comprès entre 1991 i 2020, que és de 17,2 graus.

Observant només les dades d’aquest maig de 2024, els tres primers dies vam tenir mínimes força baixes. De fet, a l’Observatori Fabra es van situar per sota dels 10 graus. Des de llavors, ja no han baixat per sota de les dues xifres.

Per fortuna, no vam tenir cap nit tropical, però ens hi vam atansar força el dia 27, quan al Raval no vam baixar dels 19,2 graus.

Vam tenir algunes calorades, com la del 30 de maig, quan al Fabra es van arribar als 27,8 graus. La màxima més baixa i, per tant, el dia més fresc, el trobem el dia 15, amb 17,5 graus també al Fabra.

I si fem una darrera consulta a les temperatures entre els anys 2003 i 2023, el maig de 2024 se situa en la classificació com el vuitè més càlid, igual que l’any passat justament, el 2023, amb 18,1 graus de mitjana. El rànquing continua encapçalant-lo el maig de 2022, amb 20,7 graus, quan es va assolir el valor més elevat de tota la sèrie històrica des del 2024.