Els alumnes de 5è de l’Escola Poeta Foix han plantat maduixeres per mesurar la contaminació de l’aire que respiren. D’aquí a tres mesos n’enviaran algunes fulles a un laboratori perquè les analitzin i mesurin la quantitat de plom i cadmi que s’hi ha acumulat. Aquesta és només una de les activitats que han fet al centre per conscienciar els alumnes sobre la contaminació i el canvi climàtic, però n’hi haurà moltes més, ja que durant aquest any aquesta escola es convertirà en un refugi climàtic, juntament amb 10 escoles més de la ciutat.
L’Escola Poeta Foix, refugi climàtic
Aquest centre escolar públic va ser l’escollit al districte de Sarrià-Sant Gervasi per convertir-se en un refugi climàtic. Els 11 centres escolars escollits per tota la ciutat són equipaments públics on es faran diverses actuacions per aconseguir reduir les temperatures durant els pics de calor durant l’estiu. Algunes de les mesures podrien ser augmentar les ombres i punts d’aigua al pati, plantar-hi més vegetació o rehabilitar alguna part de l’edifici per fer-lo més eficient energèticament.
Aquest estiu s’hi faran les intervencions perquè el curs vinent tot el barri pugui gaudir d’aquest refugi climàtic. Per comprovar si les actuacions aconsegueixen reduir la temperatura en alguns espais concrets de l’escola, s’han instal·lat sensors per mesurar la temperatura, la humitat i diversos contaminants. Les dades s’analitzaran i es compararan abans i després de les intervencions.
Conscienciar sobre la contaminació
Les intervencions que es fan a cada centre per reduir-ne la temperatura es debatran a l’escola entre els alumnes de 4t i 5è de primària, que en són els impulsors. I és que, a part d’habilitar espais més frescos per als moments de més calor, el projecte també té com a objectiu conscienciar sobre la contaminació i com aquesta contaminació provoca el canvi climàtic, un tema que cada vegada preocupa més els ciutadans. D’altra banda, també ensenya mesures per adaptar-se millor a l’augment de les temperatures en un futur gens llunyà.