anomalia temperatura juny 2022
font: NOAA

Lentament arriba el mes de juny. El mes de maig va acabant i ho farà per la porta grossa, apuntant diverses efemèrides. Per exemple, les de temperatura màxima més alta registrada en un mes de maig a Barcelona i també la de ser el mes de maig més càlid en més de 100 anys. Els models estacionals hauran pecat d’optimistes, atès que indicaven un maig força normal. Ara arriba el mes de juny, que mapes en mà sembla que podrien ser la continuïtat d’aquest estiu prematur que ens ha arribat abans d’hora.

Els dos grans models: la temperatura serà més alta

Tant el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (EMWF) com el model americà de la NOAA continuen marcant pulsacions positives descaradíssimes al conjunt peninsular i insinuen un juny que, si els models no s’equivoquen, serà més calorós del que seria habitual.

En aquest sentit, el pronòstic desgranat que el Centre Europeu permet fer per setmanes indica una anomalia positiva (més temperatura de la que seria habitual) totes les setmanes del mes de juny i és especialment cridanera la primera setmana, que seria la que, ara mateix, tindria més desviació.

font: ECMWF

La pluja ni hi és ni se l’espera

Males notícies també pel que fa al pronòstic mensual de precipitació. El mes de maig continuarà engrandint la llista de mesos que els darrers dos anys han quedat per sota de la mitjana i tot fa pensar que el mes de juny continuarà la mateixa tònica en un mes que ja és, d’entrada, especialment sec. De fet, només el mes de juliol té una pluviometria mitjana inferior a la del juny. Els models en aquest sentit són poc encoratjadors i parlen d’un mes de juny amb menys pluja de la que seria habitual.

font: Meteocat/ECMWF

L’estiu del 2022 podria ser llarg i dur

El dia 1 de juny començarà l‘estiu meteorològic, que comprèn els mesos de juny, juliol i agost. Fa setmanes que els models estacionals (tant l’europeu com l’americà) aposten per un estiu llarg i dur a bona part d’Europa, amb una desviació global que podria superar un grau o més els valors habituals d’aquestes dates.

Més discrepàncies hi ha pel que fa a la pluja. El model americà descriu valors habituals per al trimestre juny, juliol, agost mentre que el model europeu continua accentuant la sequera en uns mesos estiuencs que ja són especialment secs a Barcelona. Tot i aquestes discrepàncies, tots dos models aposten per un juny amb ben poques alegries des del punt de vista pluviomètric.

Comparteix a: