canvi climàtic antàrtida
L'Antàrtida. Font: W. Bulach (Viquipèdia)

Aquest divendres ha sortit publicat un article a la revista científica ‘Communications Earth & Environment’, del prestigiós grup “Nature”, en què s’analitza el paper que va tenir el canvi climàtic en l’onada de calor històrica que hi va haver a l’Antàrtida el febrer del 2020 i deixa una conclusió clara: el canvi climàtic és capaç d’amplificar les onades de calor.

L’estudi ha estat liderat pel català Sergi Gonzàlez Herrero, doctor en física i meteoròleg de l’Agència Estatal de Meteorologia que ha participat en diverses campanyes científiques que s’han dut a terme a l’Antàrtida durant els darrers anys. També hi han col·laborat altres investigadors de la Universitat de Barcelona, de l’Institut de Geociències del CSIC i de la Universitat de Lisboa.

Una onada de calor excepcional

Entre els dies 6 i 11 de febrer del 2020, en ple estiu austral, es va produir una onada de calor a la península Antàrtica que va provocar una anomalia de la temperatura mitjana de +4,5 ºC. De fet, el dia 6 es va registrar una temperatura rècord a la base Esperança, de fins a 18,3 ºC.

En el període de 70 anys que tracta aquest article, no hi ha cap precedent d’una onada de calor d’aquesta magnitud a la regió d’estudi.

Mapes corresponents a l’anomalia de temperatura (esquerra) i del percentil de temperatura (dreta) de l’onada de calor del febrer del 2020 a la península Antàrtica. Font: González-Herrero et al. (2022)

Més onades de calor i més intenses

Els investigadors han comprovat que actualment a l’Antàrtida la probabilitat de tenir una anomalia de temperatura mitjana diària de 2 ºC o més durant sis dies consecutius, que seria un episodi d’onada de calor semblant al del febrer del 2020, s’ha multiplicat per 10 en comparació amb el període comprès entre els anys 1950 i 1984. Aquest fet es deu, en bona mesura, al canvi climàtic.

A més, també han trobat que les onades de calor comparables a la del 2020 avui en dia són quatre dècimes de grau més càlides que en les dècades anteriors. Això suposa un increment de la seva intensitat del 25 %.

Tot i que s’han observat canvis en la circulació general de l’atmosfera a l’Antàrtida durant els últims anys, aquest fet per si sol no pot explicar l’augment tan notable de temperatura que hi va haver al llarg de la segona setmana de febrer de l’any 2020. És per aquesta raó que l’estudi conclou que el canvi climàtic va tenir un paper essencial en l’excepcionalitat de l’episodi.