La floració de l’arbre de Judes (o de l’amor) és un dels moments que assenyalen, inequívocament, l’arribada de la primavera a la ciutat de Barcelona. La data de floració d’aquesta espècie varia d’un any a un altre, en una graella que es mou entre mitjans de març i principis d’abril.
El moment àlgid de la floració encara es farà esperar fins a finals de març
Enguany, i en general, la floració o la sortida de les fulles dels arbres més primerencs que poblen la trama urbana de Barcelona va més endarrerida que altres anys. Els episodis de fred intens de la segona quinzena de gener i, sobretot, els de la darreria del febrer han mantingut els arbres en letargia hivernal durant més temps.
L’arribada sobtada de l’ambient de primavera avançada a partir de la primera setmana del mes de març ha servit per activar la foliació i floració de les espècies primerenques, les quals, malgrat això, encara van endarrerides respecte d’altres anys.
Un exemple clar d’aquest decalatge en el moment de la floració el trobem en les pruneres de fulla vermella, que segons l’observador fenològic Toni Barrera enguany han florit unes tres setmanes més tard de l’habitual al barri de Sants, on n’efectua l’observació.
També han florit amb retard aquest any els ametllers a Barcelona. La floració dels primers dies del mes de gener va quedar aturada amb l’arribada del fred, fet que va permetre veure ametllers en flor els primers dies de març a Barcelona, un fet que no es produeix ni de bon tros cada any.
L’arbre de Judes tot just comença a florir ara, a mitjans de març, en alguns punts de la ciutat. Només alguns exemplars primerencs comencen a mostrar les primeres flors, molts altres encara tenen un aspecte típicament hivernal. Un exemple el trobem en els arbres de Judea a la confluència dels carrers de la Llacuna i de Pere IV, al Poblenou. Dels cinc exemplars que hi ha plantats, només un comença a florir, la resta es mantenen despullats.
El punt àlgid de la floració ens farà esperar encara uns quants dies, ja que es preveu que la floració més general es produeixi enguany cap a finals de març si no canvien bruscament les condicions meteorològiques, un fet que ara per ara no s’entreveu.
L’arbre de Judes, Judea o de l’amor
L’arbre de Judes (“Cercis siliquastrum”), conegut també com a arbre de l’amor o de Judea, és nadiu de la regió mediterrània oriental i del sud-oest del continent asiàtic. El seu port més aviat modest —difícilment supera els 10 o 12 metres d’alçària— i l’absència d’un fullatge gaire dens fan que passi més aviat desapercebut bona part de l’any, al contrari del que passa aquests dies, que es troba en el seu moment àlgid a causa de la floració.
Les flors, petites i d’un color rosa porpra intens, ressalten per la densitat i posen una nota de color enmig de l’entramat urbà. Les fulles, de mida mitjana, destaquen per la forma de cor i donen nom a l’arbre. El fruit és una mena de llegum d’uns 10 cm de longitud que en conté les llavors. Aquests fruits solen romandre damunt de l’arbre bona part de l’hivern, en alguns casos fins que surten les flors.
Es creu que el nom d’arbre de Judes ve d’un mite que diu que aquest podia ser l’arbre del qual es va penjar Judes Iscariot després de trair Jesucrist. També es diu que aquest nom podria provenir de la degradació de “arbre de Judea”, que fa referència al seu origen geogràfic.
On podem trobar l’arbre de Judes a Barcelona?
Aquesta espècie és força habitual als carrers de Barcelona, on normalment es troba de forma dispersa. N’hi ha, per exemple, a la plaça del Doctor Letamendi, també entre als carrers de València i Enric Granados, en alguns xamfrans de l’Eixample, a la plaça d’en Joanic, al passatge de Tassó, al carrer del Panorama, als Jardins de la Vil·la Amèlia, al Palau de les Heures i al Parc de Diagonal Mar, entre altres indrets.
Mitjançant l’ús de l’Atles de biodiversitat de Barcelona podem trobar la localització exacta dels exemplars d’arbre de Judes dels carrers de Barcelona. Es tracta d’una eina interactiva que incorpora un conjunt de mapes que mostren algunes de les dades més rellevants de la biodiversitat urbana.