contaminació a Barcelona
Capa de contaminació visible des de l'Observatori Fabra el 26 de gener del 2022

Aquest dilluns s’ha fet públic el que és el darrer informe del grup de treball II del Grup Intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic (IPCC) en què s’examinen els impactes del canvi climàtic a la natura i les persones de tot el món, estudiant-ne els impactes futurs i els riscos que en resulten.

Poc marge de maniobra

El darrer informe, elaborat per més de 270 autors de 67 països diferents, no fa més que constatar que el canvi climàtic és una realitat i que el temps per a la reacció s’esgota, abans no sigui massa tard com per tenir pèrdues que, segons el mateix informe, podrien ser irreversibles.

El president de l’IPCC, Hoesung Lee, ha afirmat que “es demostra que el canvi climàtic constitueix una amenaça cada cop més greu pel nostre benestar i per la salut del planeta”. D’aquesta manera, el mateix president adverteix que les mesures que s’adoptin ara marcaran el futur i l’adaptació tant de persones com de natura als nous riscos climàtics.

En aquest sentit, el secretari general de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), Petteri Taalas, ha realitzat unes dures declaracions assegurant que en l’actualitat la nostra atmosfera “està carregada d’esteroides, dopada amb combustibles fòssils, cosa que està provocant fenòmens meteorològics més intensos”.

La nostra atmosfera està carregada d’esteroides, dopada amb combustibles fòssils, cosa que està provocant fenòmens meteorològics més intensos”
Petteri Taalas, Secretari General de l’OMM

L’informe avisa que el planeta ha d’afrontar en les properes dècades perilles climàtics inevitables com a conseqüència de l’escalfament d’1,5 ºC (el límit que es va proposar al 2015 i que ja sembla difícil d’aconseguir).

De fet, els científics adverteixen que en algunes regions el desenvolupament serà impossible si l’escalfament arriba als 2 ºC, cosa que posa de manifest la urgència en aplicar mesures imminents per mitigar aquesta pujada de la temperatura.

La pujada de la temperatura més enllà dels 2 ºC suposaria una pèrdua de la biodiversitat irrevocable i sense retorn.

Els riscos de l’escalfament descontrolat

Aquest darrer informe posa de manifest que ja s’han superat els nivells de tolerància de flora i fauna pel que fa a l’augment d’onades de calor, sequeres i inundacions, cosa que ja ha provocat la mortalitat de diverses espècies d’arbres i coralls.

Però també la humanitat en pateix ja les conseqüències. Així, a causa d’aquests fenòmens que, a més a més sovint es donen simultàniament, milions de persones han quedat exposades a una situació d’inseguretat alimentària i hídrica important. L’informe adverteix que això passa especialment als països pobres en vies de desenvolupament i també a l’Àrtic i les petites illes.

biodiversitat canvi climatic
la pèrdua de la biodiversitat augmenta exponencialment amb l’augment de la temperatura. Font: OMM/IPCC

Hoesung Lee apunta, en aquest sentit, que cal “adoptar mesures immediates més ambicioses per fer front als riscos climàtics”.

Millorar els ecosistemes naturals, clau

L’IPCC incideix en el fet que mantenir ecosistemes sans i restaurar els ecosistemes degradats pot ajudar notablement a la lluita vers el canvi climàtic.

En aquest darrer informe s’adverteix que mantenint i millorant els ecosistemes la societat podria beneficiar-se de la mateixa capacitat que la natura té per absorbir i emmagatzemar carboni. Així ho ha fet palès Hans-Otto Pörtner, copresident del grup de treball II que acaba de finalitzar aquest darrer informe.

Les ciutats, problema i solució

La gran urbanització de les ciutats, així com els perills derivats de les onades de calor, sequeres i inundacions (entre altres) posen la vida a les ciutats en el punt de mira. Tot i que hi ha grans progressos en la planificació i la implementació de l’adaptació a tots els sectors i regions, el progrés de l’adaptació es distribueix de manera desigual.

Els experts de l’IPCC apunten que es creen així riscos complexos, però que les ciutats també ofereixen grans possibilitats de lluita contra el canvi climàtic.

Debra Roberts, copresidenta del grup de treball II de l’IPCC, apunta en aquest sentit els edificis verds, el subministrament d’aigua neta, les energies renovables i els sistemes de transport sostenibles com a eines clau en una ciutat per mitigar l’escalfament global.