Gairebé 2 ºC en només 70 anys. Això és el que ha pujat la temperatura a Catalunya segons el darrer Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics que elabora el Meteocat i que ha presentat aquest mateix dijous.

Un augment més contundent als valors diürns que als nocturns

La temperatura mitjana a Catalunya ha augmentat 1,8 ºC des de mitjans de segle XX, però de forma desigual entre màximes i mínimes.

Segons el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC) que elabora el Meteocat, la temperatura màxima augmenta a raó de 0,32 ºC per dècada, mentre que les mínimes augmenten a un ritme menor, però gens menyspreable de 0,19 ºC per decenni.

L’augment de temperatura també és més notori a l’estiu, mentre que la tardor és la que n’augmenta a un ritme més baix i es constata, també, que el ritme d’augment s’està accelerant cada vegada més.

Com a conseqüència d’aquest augment gradual de la temperatura, s’observa també una pujada clara de dies càlids i nits tropicals, mentre que en disminueixen el nombre de dies amb glaçada, que en el cas del pla de Barcelona són cada vegada més excepcionals.

2020, l’anomalia càlida més important mai registrada

Del BAIC també se’n desprèn que el 2020 va marcar rècords històrics de temperatura mitjana a Catalunya (i també a Barcelona ciutat).

Anomalia de temperatura anual. Font: BAIC Meteocat

Tant és així que el 2020 té (de moment) l’anomalia de temperatura més alta mai registrada fins al moment, en una sèrie de més de 70 anys.

L’any 2020 va registrar una anomalia sense precedents d’1,6 ºC per sobre de l’època preindustrial, un fet insòlit a Catalunya i que queda lluny dels 1,2 ºC registrats a escala global, cosa que (tal com indica el mateix BAIC) confirma que el Mediterrani és un punt calent que s’escalfa de manera més ràpida que la resta del planeta.

El canvi climàtic és una realitat ja ben palpable a casa nostra.