parseleni lluna
Foto: @alfons_pc

Durant les darreres primeres hores de foscor de diumenge al vespre, l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, va poder captar un paraselene al cel de Barcelona.

Què és un paraselene? I un halo paraselènic?

És un fenomen òptic que es produeix en dies amb núvols prims. Es tracta de cadascun dels dics brillants que s’observen a cada cantó de la Lluna. De vegades també es poden dir falses llunes. Aquests feixos de llum apareixen a uns 22º a banda i banda del nostre satèl·lit, com passa amb els parhelis, però en relació amb el Sol i sota les mateixes condicions de cel ennuvolat. Puertas explica que la seva formació es deu a la “refracció de la llum en els cristalls de gel del cirrostrats”, que són un tipus de núvol.

De la mateixa manera, el cercle que envolta la Lluna és un altre fenomen òptic, típic de dies amb núvols prims, generalment situats a les capes mitjanes i altes de l’atmosfera. Es deuen a la refracció o reflexió de la llum quan passa a través dels cristalls de gel que formen els núvols i s’anomenen halo paraselènic o halo lunar, quan afecten la Lluna, i halo solar, quan afecten al Sol.

Tarda de diumenge amb parhelis

Diumenge a la tarda, ja amb el cel ennuvolat, també es va poder veure parhelis a molts indrets i  se’n van fer ressó les xarxes socials.