globus heli plastics maresme @jara.natura
Globus d'heli recollits a la costa del Maresme. Foto: Einar i @jara.natura

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada promoguda pel programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient que pretén conscienciar el conjunt de la societat dels problemes mediambientals actuals, com el canvi climàtic, la pol·lució o la superpoblació. Serveix també per promoure accions per cuidar el medi ambient i millorar-ne l’estat. L’edició d’aquest 2023 s’ha centrat en les solucions per reduir la contaminació per plàstics.

Precisament, aquest dilluns 5 de juny, en David Jara, membre de l’associació Cetàcea, ha explicat i denunciat a través de les xarxes socials la troballa d’un ramell de 26 globus d’heli a la deriva, surant damunt de les aigües del Maresme.

Un residu de plàstic força habitual mar endins

David Jara navega habitualment per la Costa Central. Explica que “desgraciadament, aquest residu és força habitual mar endins, i molta gent no és conscient quan els compra que molts d’aquests globus acaben al mar, on són un perill per a la fauna, ja que s’hi poden enredar“. També, afegeix, “poden enredar-se a l’hèlix dels vaixells”.

Jara explica que pocs minuts després d’haver fet la troballa dels globus han vist una tortuga careta nedant tranquil·lament prop d’aquell indret.

No comprar aquest tipus de producte, els globus d’heli, pot ajudar a frenar aquesta greu problemàtica”
David Jara, membre de l’associació Cetàcea

Els plàstics perjudiquen la fauna marina, també les tortugues

Un estudi, amb participació del Centre per a la Recuperació d’Animals Marins (CRAM) fet l’any 2020 en què es van analitzar 41 exemplars de tortugues a les instal·lacions del Prat de Llobregat, va comprovar que un 80 % dels exemplars contenien macroplàstics al seu aparell digestiu. Es tractava de taps d’ampolla, trossos d’ampolles o bosses de plàstic, entre altres residus.

El Mediterrani és ple de plàstics i les tortugues marines són una de les espècies que es veuen més afectades, sobretot pel fet que confonen els plàstics amb les meduses, la seva font d’aliment.

El fons marí de Barcelona concentra la quantitat més gran de plàstic del litoral català

Segons un estudi de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el fons marí proper a Barcelona conté la concentració més gran de plàstic de la costa catalana, amb una concentració de 14 quilos per quilòmetre quadrat. A banda de plàstic, també destaca la gran presència de tovalloletes humides.

Des de l’ICM-CSIC adverteixen que “al mar Mediterrani, com que és una conca gairebé tancada, la presència de deixalles és especialment acusada” i que “els residus s’han anat acumulant durant dècades“, de manera que “és molt difícil extreure’ls” i “només són recollits per les xarxes de les embarcacions pesqueres accidentalment”.