anomalia temperatura mitjana
Anomalia de temperatura mitjana (ºC) gener del 2023. Font: ECMWF/ Copernicus

El Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic (C3S), implementat pel Centre Europeu de Prediccions a Mitjà Termini (ECMWF), ha fet públic el balanç climàtic del mes de gener a Europa. Els resultats del balanç es basen en l’anàlisi de milers de milions de mesuraments meteorològics procedents d’estacions meteorològiques, vaixells i avions procedents d’arreu del món.

El gener del 2023 ha estat el tercer més càlid mai mesurat a Europa

Al conjunt d’Europa, i a diferència de Catalunya i Barcelona, el primer mes de l’any ha pujat al podi dels més càlids registrats. El gener del 2023 ha estat el tercer més càlid mai registrat a Europa.

Bona part del continent europeu, incloent-hi també els Balcans i l’est d’Europa, va anotar una temperatura mitjana per damunt de la normal.

Cal destacar que el primer dia de l’any es van mesurar temperatures rècord per altes, de més de 20 graus, a molts països del centre del continent. L’anomalia de temperatura del dia 1 de gener va ser superior als 10 graus a extenses regions de l’interior d’Europa i, en conjunt, va superar en 0,6 ºC el rècord anterior del dia més càlid mai mesurat a Europa en un gener, com a mínim des que es tenen dades, l’any 1940.

Temperatura màxima del dia 1 de gener del 2023. Font: WMO

A Barcelona i Catalunya el gener ha estat força més normal

Paradoxalment respecte al que ha passat a bona part d’Europa, el gener ha tingut un comportament força diferent en conjunt a Catalunya. Per bé que el 2023 va començar amb valors de temperatura superiors als habituals, l’episodi de fred intens de la segona meitat del mes va compensar-ho en bona mesura.

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el gener de normal o fred a gran part de Catalunya, només lleugerament més càlid al delta de l’Ebre i l’extrem sud del territori.

La temperatura mitjana del gener es va moure al voltant de la normalitat a la majoria de comarques

En el cas de Barcelona, la temperatura mitjana també es va ajustar força bé a la normalitat durant el mes de gener. A l’Observatori Fabra va ser només 0,4 ºC superior a la mitjana del període de referència 1991-2020. Es tracta del primer mes normal des de l’abril del 2022, quan els 14,1 ºC de temperatura mitjana registrada van quedar també 0,4 ºC per sobre dels 13,7 ºC de mitjana que té el mes d’abril per al període 1991-2020.

Per trobar el primer mes fred cal remuntar-nos una mica més enrere, fins al març del 2022.

Menys gel marí de l’habitual als dos pols

L’extensió del gel marí a l’Antàrtida va batre el rècord de menor superfície en un mes de gener des que se’n fan mesuraments, ara fa més de 40 anys. Es va situar un 31 % per sota de la mitjana i va superar l’antic rècord, del gener del 2017.

L’extensió de gel marí a l’Àrtic també es va situar per sota de la mitjana, concretament un 4 %. Es tracta del tercer gener amb menys gel des que se’n prenen dades des del satèl·lit, a finals dels anys 70.