Una desena d’organitzacions socioambientals catalanes com Greenpeace, la Xarxa d’Ambaixadors del Pacte de la UE pel Clima o l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) s’han unit per reclamar fulls de ruta “transparents, justos i monitoritzables” per a una transició ecològica. Amb el lema “El futur és ara”, s’han trobat aquest dissabte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) per enviar un “missatge d’urgència inajornable” per reduir un 43 % les emissions d’efecte hivernacle i la protecció i restauració d’un 30 % de la natura a Catalunya el 2030.

Denuncien “lentitud, manca de lideratge polític i incompliment del marc legal i dels objectius climàtics i ecològics del país”. Posen damunt la taula la necessitat de desplegar les energies renovables i l’electrificació de sectors clau com la mobilitat i la producció de calor, uns sectors que critiquen que es troben “anys llum dels nivells necessaris per descarbonitzar la societat al ritme requerit per la comunitat científica”. De fet, denuncien que des del 2019 els gasos d’efecte hivernacle a Catalunya han augmentat.

Es comprometen a fer un seguiment anual de les polítiques ambientals

Els episodis en forma de sequera extrema, onades de calor, risc d’incendis, temporals i episodis de contaminació atmosfèrica són una prova, diuen, del fet que l’emergència climàtica és “cada cop més evident i aguda” i es tracta d’una situació que “posa en perill la producció d’aliments, la salut humana i la capacitat d’adaptació al canvi climàtic”.

Per tot plegat, i després d’haver exigit els fulls de ruta, les 10 entitats ecologistes han acordat fer un seguiment anual públic del progrés cap a les fites de la Catalunya del 2030.