entrada fred polar gener 2023

L’onada de fred que afecta aquests dies Catalunya continuarà encara durant unes jornades, però s’entreveu un primer respir. Serà efímer, perquè els mapes insinuen una altra descàrrega d’aire fred d’origen polar que podria ser el punt final a aquest període de fred intens.

El fred es tallarà aquest dimecres

Un cop creui aquest petit brancal humit associat a la borrasca Hannelore, responsable de les nevades anecdòtiques de dimarts, l’entrada de fred es tallarà de cara a aquest dimecres.

Continuarà fent fred, però notarem un ascens de la temperatura, tant de dia com de nit. De fet, sembla que dimecres al centre de la jornada l’ambient serà força comfortable en comparació amb els últims dies.

Una altra irrupció d’aire fred polar a partir de dijous

Serà un respir incomplet en un episodi de fred que encara tindrà corda per a uns dies més.

A partir de dijous, el pas d’un front fred obrirà les portes a una descàrrega d’aire fred d’origen polar que, tot i no ser a priori tan intens com les anteriors, comportarà de nou un descens de la temperatura.

Font: NOAA

El fred tornarà a ser ben viu i la mínima podria tornar a baixar dels 0 ºC en alguns barris de la ciutat, especialment entre divendres i el cap de setmana, que és quan aquest segon episodi de fred deixarà els valors de temperatura més baixos a casa nostra.

Serà una altra entrada seca, amb procedència continental, per la qual cosa no s’espera que deixi precipitacions fora dels Pirineus, on podrà nevar especialment dijous amb el pas del front.

El cotímetre de betevé. On nevarà segons la cota de neu?

La normalitat podria tornar la setmana vinent

Tot i que falten moltíssims dies i el pronòstic encara ballarà notablement, el cert és que són bastants els escenaris que apunten cap a una normalització de la temperatura durant la setmana vinent, coincidint amb el canvi de mes.

Cap gran ascens de temperatura i tampoc cap registre fora del que és habitual, però sí una temperatura que anirà en sincronia amb el que és habitual després d’un episodi de fred contundent que s’haurà allargat ben bé 10-12 dies.

Font: wetterzentrale

El model de previsió per conjunts de la imatge indica que, amb una probabilitat força alta, la temperatura recuperarà els valors habituals a partir de principis de febrer.

Malauradament, continuem sense pluja als mapes

Les precipitacions febles d’aquest dimarts no tindran cap incidència en uns embassaments que ja baixen del 30 % de capacitat total.

Els models preveuen una setmana que serà novament seca en conjunt i la setmana vinent s’entreveu molt complicat que hi pugui haver grans variacions amb els mapes actuals.

Encarrilarem el febrer amb els embassaments sota mínims i fiant-ho tot a una primavera que, si fallés pel que fa a la pluja, complicaria notablement la situació d’una sequera que ja és molt greu ara mateix.