neu-fon-pirneus-meteosureste
La Cerdanya, dissabte 27 de gener. Font: @meteo_sureste

El brusc ascens del termòmetre dels darrers dies ha fulminat rècords precedents de temperatura màxima absoluta en un mes de gener a molts indrets de Catalunya. Els Pirineu ha estat una de les àrees on més han notat (i patit) els efectes d’aquest brusc ascens tèrmic. Registres de temperatura inèdits, propis del juny, han fos de manera accelerada la neu que va caure ara fa una setmana tal com es pot comprovar en la següent comparació d’imatges del satèl·lit Terra (NASA).

Ambient gairebé d’estiu a les cotes altes dels Pirineus: temperatura fins a 15 graus per damunt la mitjana

El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat la situació meteorològica de setmana del 22 al 28 de gener d'”insòlita al mes de gener, si bé els últims anys hem tingut episodis càlids comparables també en ple hivern, a finals de desembre, tant a finals del 2021 com el Nadal del 2022″.

Convé recordar que, a banda de registrar-se més d’una trentena de rècords de temperatura màxima a les estacions meteorològiques automàtiques del Meteocat amb més de 20 anys de dades (entre les quals consten estacions d’alta muntanya), es va assolir la temperatura més alta mesurada mai pel radiosondatge de Barcelona (sèrie de 26 anys) en un mes de gener: 17 ºC a 1.600 metres d’altitud. Es tracta d’un valor que supera en 15 ºC la mitjana climàtica per aquesta època de l’any i supera en 1,2 ºC el rècord precedent del gener del 2013.

La bombolla d’aire calent present a cotes mitjanes i altes va fer pujar sobtadament la temperatura a partir de diumenge 21 de gener. De llavors ençà no ha tornat a gelar ni a les cotes mitjanes ni als cims més altes dels Pirineus. La temperatura màxima dijous 25 de gener va arribar a superar els 10 ºC a 2.500 m, es va moure entre 12 i 16 ºC a 2.000 m i va superar els 20 ºC a 1.500 m, registres propis de finals de primavera.

Les altíssimes temperatures, sumades al poc gruix de neu acumulat fins ara, ha fet que en pocs dies el paisatge hagi tornat a passar del verd al marró, una estampa poc habitual (tot i que no excepcional) al cor de l’hivern.

El gruix de neu acumulat actualment a bona part de la serralada, fins i tot al vessant nord, es troba clarament per sota la mitjana per a l’època de l’any. L’estació de nivologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de Malniu (Meranges, 2230 m) gairebé no registra gruix de neu actualment. La gràfica mostra que el gruix actual en troba per sota el percentil 10, és a dir, per sota el que té el 10 % dels anys per aquestes dates.

Sense expectatives ni de fred ni de neu a mitjà termini

La temperatura va tocar sostre en altura entre dijous 25 i divendres 26 de gener. La bombolla d’aire càlid en altura tendirà a perdre força els pròxims dies, però la temperatura continuarà situant-se per damunt la mitjana per a les dades a cotes altes. Les altes pressions continuaran abraçant de ple Catalunya i el sud d’Europa fins a principis de febrer.

Evolució de la temperatura a la capa de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura)

El model d’anomalia setmanal de temperatura del model Centre Europeu de Predicció Meteorològica de Mitjà Termini (ECMWF) anuncia com a mínim dues setmanes amb temperatura clarament superior a l’habitual en superfície a Catalunya, tot i que l’anomalia positiva s’anirà atenuant.

Pel que fa a la probabilitat de precipitació, el model també preveu que se situarà clarament per sota la mitjana per les dates tant la setmana del 29 de gener al 5 de febrer, com la següent. Malgrat això, també s’atenuarà l’anomalia de precipitació la setmana del 5 al 12 de febrer, fet que obre les portes a nous escenaris i a l’arribada d’algun primer canvi de temps.