L’equinocci de tardor, i de primavera, coincideix amb l’instant en el qual els rajos solars arriben directament a l’equador, on fan un angle de 90 graus. A Barcelona, al migdia d’aquesta jornada, l’angle solar respecte a l’horitzontal és 48.5 graus, lluny dels 72 graus del dia que va entrar l’estiu.
Vist des de la Terra, el Sol creua aquest dia l’equador celeste en el seu moviment aparent cap a l’hemisferi sud. A partir d’aquest moment, per tant, l’hemisferi nord quedarà menys encarat cap al Sol que l’hemisferi sud i tendirem a anar cap a l’hivern.
Cal recordar que l’existència de les estacions de l’any es deu al fet que l’eix de rotació terrestre es troba inclinat uns 23,5 ºC respecte del pla horitzontal que marca la seva òrbita al voltant del Sol. Això fa a l’estiu l’hemisferi nord quedi més exposat als rajos solars i rebi més energia que l’hemisferi austral.
Vuitanta-nou dies i vint hores de tardor
Aquest 23 de setembre, a les 3.54 h hem entrat a la tardor astronòmica. La nova estació ens acompanyarà fins al dia 21 de desembre a les 23.23 h, durarà per tant 89 dies i 20 hores. Cal tenir present que cada any varia la data i l’hora d’inici de les estacions i, en el cas de la tardor, pot fer-ho entre els dies 21 i 24 de setembre, per bé que, segons l’Institut Geogràfic Nacional, durant el segle XXI només es produirà els dies 22 i 22.
Les variacions d’entrada d’un any a un altre estan relacionades amb la duració de l’òrbita de la Terra al voltant del Sol.
Esdeveniments astronòmics rellevants
La primera lluna plena de la tardor la veurem en breu, el 25 de setembre. La Lluna assolirà la plenitud a les 4.52 h. Les dues pròximes es podran contemplar els dies 24 d’octubre i 23 de novembre, respectivament.
Al llarg de la tardor podrem continuar observant Mart i Saturn després de la posta de sol. Júpiter es podrà veure fins a mitjan novembre. De matinada veurem Venus, a partir del mes de novembre i Júpiter a partir del desembre.
La pluja d’estels més intensa de la tardor serà la dels Gemínids. El seu màxim es produirà al voltant del 14 de desembre.
El dia 28 d’octubre serà el del canvi horari i caldrà endarrerir una hora el rellotge.
Com serà el temps de la tardor astronòmica?
Tenint present, en tot moment, la baixa fiabilitat d’aquest tipus de pronòstic a llarg termini, convé apuntar que els mapes de l‘agència nord-americana NOAA anuncien que aquest període podria ser normal, o lleugerament més sec del normal, pel que fa a les precipitacions a Catalunya, i més càlid de l’habitual en conjunt.
L’octubre i el novembre podrien ser més secs respecte a la mitjana a diferència del desembre, més plujós. Els mesos més càlids segons les estadístiques serien el novembre i, sobretot, el mes de desembre.